Ny prismodell för dig som vill lägga ut bostad utan utgångspris

Från oktober 2022 har vi en mer rättvis prismodell för bostäder som läggs ut på Hemnet utan utgångspris. Det innebär en förbättrad annonskostnad för dig som bostadssäljare. Den rättvisare prismodellen gäller för både kommande- och till salu-annonser.

I samråd med din mäklare kan ni välja att lägga ut din bostad på Hemnet som antingen kommande eller till salu. En kommande bostad betyder att den inte är till salu riktigt än. Till salu-annonser publiceras oftast med ett utgångspris. Det är vanligare att kommande-annonser publiceras utan utgångspris.

Oavsett om du vill lägga ut din bostad på Hemnet utan utgångspris som kommande eller till salu får du välja mellan tre olika annonspaket – Hemnet Bas, Plus eller Premium. Tidigare har en Hemnet Bas-, Plus- eller Premium-annons, antingen till salu eller kommande, som publiceras utan utgångspris, automatiskt fått maxkostnaden för vad motsvarande annons med utgångspris kostar i det aktuella området.

För att göra annonseringen mer priseffektiv och lika för alla bostadssäljare ändrar vi nu prismodellen så att säljaren får ett mer rättvist pris. Istället för att du som tidigare får betala maxpriset, baseras annonskostnaden på ett snittpris för liknande sålda bostäder i det aktuella området.

Så fungerar den nya prismodellen för annonser utan utgångspris

Om du väljer att i samråd med din fastighetsmäklare lägga ut din bostad som kommande eller till salu utan utgångspris, använder Hemnet historiska slutpriser på liknande bostäder i området för att räkna ut ett snittpris och därmed få fram annonskostnaden. Det ger dig som bostadssäljare en annonskostnad som ligger väldigt nära den det skulle blivit om du angett ett utgångspris på annonsen.

Räkneexempel för nya modellen:

Som exempel kostar en villa med utgångspriset 3 500 000 kr i Jönköping 3 890 kr att annonsera med Hemnet Bas. Hemnet Bas för samma villa – fast utan utgångspris – hade med den gamla prismodellen kostat 5 990 kr att annonsera (maxpriset för Hemnet Bas i området).

Med den nya prismodellen kommer samma villa utan utgångspris att kosta 4 090 kr att annonsera med Hemnet Bas. Annonsen blir 200 kronor dyrare än om den publicerats med utgångspriset om 2 800 000 kr (3 690 kr) – MEN den blir framförallt 1 900 kronor billigare än med den tidigare prismodellen.  

Skulle det saknas tillräckligt underlag för att få fram ett snittpris i det aktuella området, eller om det du vill sälja tillhör bostadstyperna “Övrigt”, “Gård/Skog” och “Tomt”, får du tillsvidare en standardkostnad för din annons likt tidigare prismodell. För att få en rättvisare kostnad i de fallen, istället för standardkostnaden, rekommenderar vi att du lägger till ett utgångspris.

Räkna ut din kostnad för annonser utan utgångspris i priskalkylatorn:

Du hittar priskalkylatornHemnet.se under menyrubriken ”Sälja Bostad” och underrubriken ”Annonsera på Hemnet”. För att räkna ut priset för din annons  behöver du bara fylla i gatunamnet och klicka i checkboxen “Bostaden har inget utgångspris”.

Därefter anger du bostadstyp, samt kvadratmeter om det är en lägenhet, och sen klickar du på “Beräkna priset”. Då får du fram kostnaden för vad alla annonspaket och tilläggsprodukter kostar för den aktuella bostaden.