Få mer tid över till annat i Eskilstuna

Att leva i en stad som har nära till det mesta skapar möjligheter till ett liv med tid över till annat än arbete. Eskilstuna, som ligger i hjärtat av Mälardalen, är en stad som erbjuder mer än arbetsplatser. Här får du en livsstil med tid över för mer än arbete.

Sedan 1800-talet har Eskilstuna varit en av landets viktigaste industristäder. Även om industrin ser väldigt annorlunda ut i dag har staden fortsatt varit ett bultande hjärta i hela Mälardalsregionen. Utvecklingen går i en rasande takt där flera stora globala bolag har valt Eskilstuna som sin plats i Sverige.

– Eskilstuna strävar mot att vara en av världens mest miljösmarta industristäder. Det geografiska läget i en väldigt expansiv region gör att platsen kommer att fortsätta att växa och utvecklas, säger Peter Nilsson på Destination Eskilstuna.

Vill du veta mer om Eskilstuna? Klicka här.

Innovation har varit ett ledord i stadens utveckling länge vilket har lett till ett nytänkande näringsliv med många framgångsrika företag och innovativa miljöer. Allt från avancerade styrsystem för fordonstillverkare till komponenter till CERN-reaktorn och rörsystem för bevattning av brännheta öknar utvecklas och produceras av företag i Eskilstunaområdet.

Nära till det mesta

Just Eskilstunas geografiska läge innebär flera fördelar, särskilt med tanke på det flexibla arbetssätt som vuxit fram under coronapandemin. Med Stockholm Central 45 minuter bort med direkttåg går det att bo i Eskilstuna och pendla ett par dagar i veckan till kontoret i Stockholm. För andra delar av Mälardalen är Eskilstuna den stora staden, där en flytt innebär en aktiv arbetsmarknad och möjligheten till högre studier på Mälardalens universitet, MDU.

Oavsett om vi pratar konserter, idrottsevenemang eller företagsevent så händer det hela tiden något i Eskilstuna. För den som flyttar till Eskilstuna så finns det alltid något att engagera sig i, oavsett om det är kopplat till kultur, idrott eller näringslivet.

– Det är en plats där det händer mycket, musik och idrott är en del av Eskilstunas DNA. Det är en stad som ligger i hjärtat av Mälardalsregionen, säger Peter Nilsson.

En av världens mest hållbara städer

Eskilstuna sticker ut på många sätt, men en av de saker som sticker ut allra mest är stadens arbete med hållbarhet och miljösmarta lösningar. Eskilstuna är idag en av världens mest miljösmarta städer, med målet att alla invånare ges möjlighet att leva ett hållbart liv.

– Närheten till allt gör att man kan cykla eller promenera istället för att ta bilen, säger Peter Nilsson.

Är du nyfiken på att flytta till Eskilstuna? Läs mer här.

I Eskilstuna finns världens första återbruksgalleria, ReTuna. Där säljs det hållbara, upcyclade och återbrukade produkter. Eskilstuna har också ett världsunikt optiskt sopsorteringssystem som gör det enkelt att sortera avfall. Den här sortens hållbara innovationer har placerat Eskilstuna på kartan som en av de mest innovativa städerna i världen.

Visste du detta om Eskilstuna?

Effektiv pendling

Det är smidigt att bo i Eskilstuna och pendla till Stockholm för arbete. En resa från Eskilstuna till Stockholm Central med direkttåg tar 46 minuter.

Universitetsstad

Mälardalens universitet (MDU) är Sveriges nyaste universitet. Universitetet har 16 000 studenter som läser kurser och program inom ekonomi, hälsa, teknik och utbildning. Den 7 januari 2022 gick Mälardalens högskola över till att bli Mälardalens universitet.

Stora evenemang

Melodifestivalen, Antikrundan, SM i friidrott, SM i simning, SM i bordtennis, handbollslandskamper, Gyllene Tider, Lars Winnerbäck, Mia Skäringer, är exempel på evenemang i Eskilstuna de senaste åren.

En expansiv region

Från Eskilstuna når du 3,8 miljoner människor inom 60 minuter. En strategisk placering med bra infrastruktur gör att du enkelt och snabbt når Stockholm-Mälardalen.