Eskilstuna – Sveriges nyaste universitetsstad

Eskilstuna, som ligger i hjärtat av Mälardalen, är en stad som alltid erbjudit mycket. Nu har staden tagit ytterligare kliv då Mälardalens Högskola, MDH, officiellt blir Mälardalens universitet, MDU.

Sen 1800-talet har Eskilstuna varit en av landets viktigaste industristäder. Utvecklingen går i en rasande takt där flera stora globala bolag har valt Eskilstuna som sin plats i Sverige, mycket tack vare fina möjligheter till boende, utbildning och arbetsplatser. Eskilstunas geografiska position i Mälardalen gör också att staden blivit ett nav i hela regionen med närhet till bland annat Stockholm

Läs mer om Eskilstuna som universitetsstad – klicka här.

Universitetsstaden som skapar nya möjligheter 

Innovation har länge varit ett ledord i stadens utveckling vilket har lett till ett nytänkande näringsliv med många framgångsrika företag och kreativa miljöer. Även Mälardalens Universitet bidrar till utveckling och forskning inom viktiga områden som teknik och energi. 

Att högskolan numera är ett universitet innebär bland annat kraftigt ökade anslag för forskning och forskarutbildning. Det innebär också möjligheten att anställa fler medarbetare. 

Läs mer om Mälardalens universitet.

– Vår forskning har utvecklats starkt och är idag internationellt framstående inom exempelvis inbyggda system (datavetenskap) och framtidens energi. Det är resultatet av många medarbetares storartade prestationer, säger rektorn Paul Pettersson i ett uttalande.

Framstående inom hållbarhet 

Att Eskilstuna präglas av innovation, syns inte minst i stadens arbete med hållbarhetsfrågor. Även det lokala näringslivet sticker ut med flera bolag som är med och bidrar till den globala utvecklingen inom många olika segment.

Allt från avancerade styrsystem för fordonstillverkare till komponenter till CERN-reaktorn och rörsystem för bevattning av brännheta öknar utvecklas och produceras av företag i Eskilstunaområdet.

– Eskilstuna strävar mot att vara en av världens mest miljösmarta industristäder. Det geografiska läget i en väldigt expansiv region gör att platsen kommer att fortsätta att växa och utvecklas, säger Peter Nilsson på Destination Eskilstuna.

Läs mer om Eskilstuna här.