Så söker du bostad på Hemnet

Med över 50 miljoner besök i månaden är Hemnet Sveriges populäraste bostadsplattform. Nästan oavsett vilken typ av bostad du letar efter har vi något för dig. Men hur gör du för att söka och hitta din nästa bostad på Hemnet? Det kommer vi att visa dig här!   

Hemnet har funnits ända sedan 1998. Här publicerar de allra flesta av Sveriges mäklarkontor varje vecka sammanlagt tusentals bostäder av olika slag. Varje år hittar över 180 000 svenskar sina nästa drömboenden på Hemnet.

Du kan gå in på Hemnet via hemnet.se på webben via din dator, mobiltelefon eller surfplatta. Vi har även appar för både iPhone och Android, som går att ladda ner via Appstore och Google Play. (Notera att Hemnets utseende kan skilja sig mellan webb och app.) 

Vad kan jag hitta på Hemnet?

På Hemnet finner du framförallt lägenheter och villor, såväl nyproducerade som så kallade ”successionsbostäder” (andrahandsbostäder). Men här finns även radhus, fritidsboenden, fristående tomter, gårdar, skog eller övriga objekt, som industrifastigheter, hyresfastigheter och sjöbodar.

Hemnet har även många guider och artiklar för dig, om allt ifrån trädgårdsskötsel till hur man ska tyda ett besiktningsprotokoll, en utlandsdel om du vill leta bostad i något annat land, information om att bygga hus och mycket mer. Via Hemnet kan du även få hjälp att räkna på dina lån och försäkringar.

Hur söker jag på Hemnet?    

Nu när du vet vad du kan hitta på Hemnet ska vi komma igång med det viktigaste av allt – sökandet efter en ny bostad!

1. Gå in på hemnet via webb (hemnet.se) eller app.

2. Under ”Till salu” och ”område” i sökrutan, fyll i var du vill leta ny bostad. Det går bra att skriva in t.ex. en kommun, en stad eller en gata. I takt med att du fyller i textfältet kommer det att komma upp förslag undertill i en rullist, du kan också välja ett område härifrån.  

3. Välj vilken typ av bostad du letar efter, t.ex. Villor, radhus eller lägenheter.

4. Vill du finjustera din sökning lite kan du klicka på ”Visa sökfilter” och sen välja ”Minst antal rum”, ”Boarea”, ”Högst pris”, ”Nyproduktion” eller ”Nyckelord” (t.ex. ”balkong” eller ”hiss”). Klicka sen på knappen ”Hitta bostäder till salu”.

5. Efter att du klickat på knappen kommer du till sökresultatet. Här visas en lista med de bostäder som matchar din sökning. Scrolla i listan och klicka på de alternativ som intresserar dig.

6. Om du vill förfina eller ändra din sökning går det bra att göra det härifrån. Klicka bara på knappen “Fler sökalternativ” för att kunna söka på t.ex. byggår, dagar på Hemnet, visningstid, Kvadratmeterpris och mycket mer. Klicka därefter på “Hitta bostäder”.

Annonser på Hemnet kan se olika ut, beroende på vilket annonspaket säljaren valt att köpa. Hemnet Bas är Hemnets minsta paket som ger en beskuren bild i resultatlistan, Hemnet Plus är standardpaketet som ger bland annat större bild och synliga visningstider i resultatlistan och Hemnet Premium ger både större bild och fler bilder samt en rad andra fördelar.   

Det här innehåller en bostadsannons

När du klickat dig in på en bostadsannons hittar du först och främst bilder på bostaden. Det är bara registrerade fastighetsmäklare som får lov att annonsera bostäder på Hemnet, så det är mäklaren (i samråd med säljaren) som väljer ut vilka bilder som ska visas i annonsen.

Bostadsannonsen innehåller också en hel del information, dels i form av en beskrivande text om bostaden, men också grundinformation som upplåtelseform, driftskostnad och boyta. Via bostadsannonsen kan du också klicka dig vidare för att läsa mer om bostaden på den ansvarige fastighetsmäklarens hemsida.

För lägenheter kan du längre ner i annonsen hitta information om föreningen i samarbete med allabrf.se. Ännu lite längre ner i annonsen finns det även ett avsnitt om lån och försäkringar. Här kan du själv räkna på och få hjälp med bolån, bredband, hemlarm, TV och annat.

Ytterligare lite längre ner hittar du ”Karta & restider”. Här ser du karta över var bostaden ligger, som du kan zooma in och ut på, och du kan själv räkna på hur lång tid det tar att ta sig till bostaden via olika transportsätt, från de destinationer som du själv anger. Här ser du också hur långt bostaden har till närmaste vatten.

Ännu längre ner i annonsen ser du information om prisutvecklingen i området över tid, Säljkollen (den här delen är riktad till säljaren), liknande bostäder till salu som du också kan tänkas vara intresserad av samt artiklar från Hemnet.

Fem tips för dig som letar bostad på Hemnet

1. Missa inte att leta bland Kommande

När du gjort en sökning och kommit till resultatlistan hittar du här även en flik som heter ”Kommande”. Här publicerar fastighetsmäklare bostäder som snart är till salu. Hittar du en bostad här som du gillar kan du kontakta den ansvarige mäklaren direkt för mer information.

2. Skapa konto och spara dina sökningar

Skaffa ett användarkonto på Hemnet för att spara dina sökningar och bostadsannonser som du gillar. Allt som du sparar synkas mellan Hemnets mobilappar och hemnet.se.

3. Sätt upp bevakningsmejl

Skapa ett konto och spara en sökning för att automatiskt få e-post när bostadsannonser som matchar dina sparade sökningar publiceras på Hemnet.

4. Klicka på mäklarens kontaktkort

Om du hittar en bostad du gillar, klicka på ansvarige fastighetsmäklarens kontaktkort för att se vilka andra bostäder mäklaren har ute till försäljning. Ofta rör det sig om liknande bostäder i samma område.

5. Leta bland ”liknande bostäder till salu”

På våra yta “Liknande bostäder till salu”, som ligger längre ner i varje bostadsannons, hittar du fler bostäder som påminner om den bostad vars annons du just då är inne på.

Har du några frågor? Tveka inte att kontakta Hemnets kundservice, du når oss på 0775 17 00 00 eller via [email protected].