Så blir du en attraktiv bostadsköpare

Att lyckas på bostadsmarknaden handlar mer än om att bara lägga det högsta budet. Med Cetti, en tjänst som erbjuder identifierad budgivning och möjlighet att bekräfta din finansiering, stärker du din position som bostadsköpare. Här går vi igenom hur det fungerar – och varför det är avgörande i jakten på drömbostaden. 

Bild: Cetti.

Det finns flera saker som ökar dina chanser att vinna drömbostaden i en budgivning – som dessutom inte kräver så mycket av dig. Ett effektivt sätt är att fråga din mäklare om Cetti kommer att användas under budgivningen. Tjänsten kopplar ihop dig som spekulant med mäklare och bank, för att på så sätt verifiera din identitet och framförallt din finansiering av bostadsköpet.

– Genom att använda Cetti stärker du din position som bostadsköpare och ökar dina chanser, säger Anton Winqvist på Cetti.

Flera banker är idag anslutna till Cetti, och över hälften av landets mäklare använder redan tjänsten. Därför är chansen stor att det är tillgängligt för dig i jakten på ditt nya hem.

Klicka här om du vill veta mer om Cetti.

Steg för steg – så går det till 

Efter visningen skickar mäklaren ut ett sms med en länk till budgivningen. Via länken lägger du ditt bud och legitimerar dig via BankID. I andra steget kan du bekräfta att du har ett aktivt lånelöfte, som din bank därefter verifierar. Om du saknar lånelöfte kan du även ansöka om det i tjänsten. Under budgivningen kan du följa utvecklingen och lägga fler bud via länken. 

– Ungefär 25 procent av alla budgivare har inkorrekta lånelöften vid budgivningens start. Genom att använda Cetti kan du bekräfta för säljaren och mäklaren att du är köpklar, vilket ger dig ett försprång, säger Anton. 

Klicka här om du vill veta mer om Cetti.

Förhandsbesked av banken

Efter vunnen budgivning hör du traditionellt av dig till banken för att få bostaden godkänd, vilket ofta leder till en nervös period av väntan. Tar bankens handläggning för lång tid riskerar du att förlora bostaden om andra bud kommer in, samtidigt som säljaren lever i ovisshet om köpet går igenom eller inte.

Här kommer Cetti in som en lösning. Framförallt för att din bank är uppdaterad om den aktuella bostaden och vet vilket skede du befinner dig i. Det innebär att du i ett tidigt skede kan vara säker på att bolåneansökan går igenom och därmed är redo att skriva kontrakt efter vunnen budgivning.

– Säljaren har rätt att välja vem som blir köparen. Därför är det inte ovanligt att den person som kan påvisa sin finansiering blir vald över någon som har lagt högst bud. Genom kopplingen till banken har du möjlighet att skriva kontrakt strax efter vunnen budgivning, säger Anton.

Cetti bekräftar att det finns ett aktivt lånelöfte som gäller för rätt bostadstyp, men delar aldrig detaljer om ditt lånelöfte för någon annan.

Klicka här om du vill veta mer om Cetti.

Cetti – din partner i bostadsköpet

Tech startupen Cetti (tidigare känd som BudID) startades med visionen att erbjuda smarta digitala lösningar anpassade efter varje steg under bostadsköpet. Målet är att förbättra kundupplevelsen tack vare rätt information, vid rätt tillfälle. Under 2020 lanserades identifierad budgivning – som idag används av mer än hälften av landets mäklare.