Sverige i framkant – Cetti förenklar bostadsaffären

Sverige är på väg in i en ny era av bostadsköp, där digitala lösningar som Cetti tar täten. Det är inte en trend, det är framtiden – där allt sker ännu snabbare, säkrare och helt och hållet digitalt.

Bild: Cetti.

I en värld där bostadsmarknaden ständigt är i rörelse, introducerar Cetti (tidigare BudID) en modern lösning för att göra din väg till drömbostaden både enklare och mer transparent. Cetti lanserades 2020, och har redan förändrat spelreglerna med sin tjänst identifierad budgivning och verifiering av finansiering, som nu används av mäklare över hela landet. Här går vi igenom hur Cetti är med och digitaliserar bostadsaffären.

Klicka här om du vill veta mer om Cetti.

Digispekt: Allt om bostaden i mobilen

Först har vi Digispektet. Tänk dig ett vanligt pappersprospekt, men digitalt och fulladdat med smarta funktioner. Du får bilder, planritningar, storlek, mäklarinfo – allt om bostaden direkt i mobilen. Om något ändras i infon så uppdateras det direkt. Som spekulant får du en unik länk via mäklaren, via samma länk identifierar du dig via BankID – vilket gör tjänsten säker och smidig. 

Visningar: Checka in och visa intresse 

När du ska gå på visningen bokar du enkelt in den via Digispektet. På så sätt kommer både säljaren och mäklaren se vilka som deltar – något som ger extra trygghet eftersom alla är identifierade via BankID.

– Allt du behöver göra är att visa upp att du checkat in för mäklaren i Digispektet, sen är du good to go, säger Anton Winqvist på Cetti.

Bild: Cetti.

Klicka här om du vill veta mer om Cetti.

Bekräfta lånelöftet: Köpklar på rekordtid

När det är dags att buda kan du i tjänsten antingen bekräfta att du har ett aktivt lånelöfte, eller ansöka om ett nytt. Banken meddelas direkt när du går in i en budgivning och ser över om det har ett giltigt lånelöfte. När det är klart visas status ”verifierad av bank” i både Digispektet och i mäklarsystemet.

– Mäklaren kan bara se vilken bank, giltighetstid och bostadstyp som ditt lånelöfte gäller för.

Bild: Cetti.

Via Cetti får din bank tillgång till information om bostaden redan innan vunnen budgivning, och kan därmed ge dig som budgivare ett försprång. Beroende på din bank kan du antingen få ett objektsspecifikt lånelöfte eller ett förhandsbesked som ger dig möjlighet att skriva kontrakt direkt efter vunnen budgivning.

Vunnen budgivning: Stanna kvar i Digispektet

Grattis, du vann budgivningen! Nu är det dags att boka tid för att skriva kontrakt med säljaren. När du har en tidsbokning syns den direkt i Digispektet. Här hittar du även viktig information om ditt nya hem – även om bostadsannonsen försvinner. Du hittar också viktig praktisk information, och checklistor på vad du ska tänka på inför flytten.

Anton Winqvist på Cetti. Bild: Cetti.

– Med identifierad budgivning, möjlighet att ansluta banken i ett tidigt skede visar Cetti vägen till en smartare och tryggare bostadsaffär, säger Anton avslutningsvis.

Klicka här om du vill veta mer om Cetti.