Guide: Så får du en hållbar pool

Att ha en pool hemma står högt på mångas önskelista, och det behöver inte dra så mycket vatten och energi som många tror. Här går poolproffsen på CF Group igenom vad du som är poolägare själv kan göra för att minska både vatten- och energiförbrukningen.

Det finns mycket du kan göra för att få din pool mer hållbar. Foto: CF Group.

Det finns många fördomar kring att ha egen pool. Gör det dig till en miljöbov? Och behöver du tömma poolen på vatten i slutet av varje säsong? Många tror att det går åt mycket vatten och att poolen drar mycket el, vilket inte behöver stämma.

Här kan du se mer av CF Groups utbud.

CF Groups 5 bästa tips för en mer hållbar pool 

CF Group är en av de största koncernerna i Europa inom poolbranschen. De ligger långt fram i utvecklingen och har bra koll på hur du som poolägare kan göra för att minska både vatten- och energiförbrukningen i din pool.

1. Ny miljöstandard

Det finns en ny miljöstandard för pooler, och tanken med den är att ju mer information du som poolägare har desto mer medvetna val kan du göra. Information ska tas fram och presenteras på samma sätt så att du som köpare har möjlighet att jämföra flera lösningar och därmed göra smarta miljöval.

Håll utkik efter de här symbolerna som visar miljöklassificering av poolens olika delar.

2. Täck din pool när den inte används

Den allra viktigaste åtgärd du kan göra. Här finns många fördelar: du sparar värme och energi, minskar avdunstningen och kemikalieförbrukningen, skyddar poolen från löv och skräp och framför allt så barnsäkrar du din pool när du täcker den. Lamellskydd är ett bra alternativ som dessutom är snyggt och estetiskt tilltalande. CF Groups lameller av polykarbonat fungerar som en värmekälla som samtidigt värmer upp poolen.

Vill du se mer av CF Group? Klicka här.

3. Få ner energiförbrukningen

Värmesystemet är också viktigt eftersom det oftast drar mest el. Idag har allt fler värmepumpar invertersstyrning, vilket innebär att de har en steglös av- och påfunktion som gör dem både energisnåla och tysta. CF Groups värmepump Mr Silence är extra tyst. 

Att byta till en frekvensstyrd cirkulationspump, som är en tystgående och energieffektiv, är också ett effektivt sätt att få ner energiförbrukningen för din pool. Vill du inte byta hela pumpen finns Vitalia Frekvensstyrning som går att koppla till din befintliga pump.

Det finns många fördelar med att täcka över poolen när den inte används. Foto: CF Group.

4. Fokusera på bra vattenvård

Ett automatiskt kontroll- och styrsystem eller doseringssystem underlättar skötseln av poolen och minskar risken för eventuell under- eller överdosering av poolkemikalier. Ett annat alternativ för vattenvård är att välja en saltklorinator. Saltklorinatorer har blivit populärt under de senaste åren. Salt tillsätts i poolvattnet och saltklorinatorn omvandlar saltet till klor genom elektrolys. Kloret renar vattnet och det förbrukade kloret omvandlas sedan tillbaka till salt. Många uppskattar saltet i vattnet eftersom det mer liknar havsvatten och är mer skonsamt för hud och ögon. Eftersom du slipper tillsätta klor i poolen blir den mer lättskött med en klorinator. 

Klicka här för att läsa mer.

5. Välj rätt stomme

Vill du ha en pool som både är flexibel med många valmöjligheter och är välisolerad med högsta miljöklassningen (A) enligt EN 17645-standarden så ska du välja en CF Block. CF Block har en flexibilitet i form och placering och det är upp till dig om du vill bygga själv eller anlita en poolbyggare. Poolerna byggs av ihåliga frigolitblock med en hård yta inåt poolen på en betongplatta. Under bygget armeras väggarna och fylls med betong. Resultatet blir en pool med lång hållbarhet och bra isolering.

Om CF Group

CF Group erbjuder ett komplett sortiment av pool- och spaprodukter anpassat till olika distributionskanaler, från lågprishandel till avancerade poolprojekt inom fackhandel. CF Group säljer endast till återförsäljare.