Därför ska du be om en verifierad budgivning

Tänker du köpa eller sälja en bostad? Oavsett så har du allt att vinna på att mäklaren ordnar en verifierad budgivning.

Bild: Cetti.

Det har aldrig varit så enkelt att buda på en bostad som nu. Därför går det också ofta fort – kanske lite väl fort. Budgivningen är för många en pressad situation på grund av de höga summorna.

Så fort det börjar dyka upp frågetecken i en budgivning blir det snabbt stressigt. Vad händer om en budgivare drar sig ur, eller inte har lånelöfte från sin bank? Vad händer om din bank tar för lång tid på sig, samtidigt som en annan köpare står redo? 

Amela Hadziosmanovic. Bild: Cetti.

Oavsett om du ska köpa eller sälja en bostad så har du mycket att vinna på en verifierad budgivning där bankerna är införstådda med vad som händer. Det skapar en större trygghet och gör att hela processen blir mer transparent och smidig.

– Det handlar om att ge både säljare och köpare trygghet genom att se till att budgivarna har sin finansiering på plats. Med verifierad budgivning visar mäklarna att de jobbar för att göra affärerna så smidiga och trygga som möjligt för alla inblandade, säger Amela Hadziosmanovic på Cetti.

Vad är verifierad budgivning?

Verifierade budgivning innebär att alla inblandade parter legitimerar sig med BankID. Därefter kopplas var och en upp mot sin bank. På så sätt kan banken enkelt bekräfta lånelöftet, och ibland även ge förhandsbesked eller objektsspecifika lånelöften. Anslutna banker ger också prioriterad support, vilket betyder att de står redo när du vunnit en budgivning. Det innebär att tiden från vunnen budgivning till möjligheten att skriva kontrakt kan gå från dagar till timmar.

Vill du veta mer om Cetti? Klicka här.

Bild: Cetti.

Fråga din mäklare

Om du vill köpa eller sälja en bostad, är det bra att tidigt säga till mäklaren att du vill att budgivningen ska verifieras. De flesta mäklarkontor har möjligheten att koppla på funktionen, men ibland kan det krävas en liten påminnelse från köpare eller säljare.

Klicka här för att läsa mer om Cetti.