Allt fler svenskar oroar sig för klimatet under pandemin

Allt fler svenskar känner oro över klimatet och är beredda att förändra sina levnadssätt, visar en ny undersökning av Världsnaturfonden, WWF.

Sex av tio svenskar oroar sig för klimatförändringar, vilket kan jämföras med fjolårets fyra av tio. Samtidigt oroar sig cirka en av tre över förlusten av biologisk mångfald – en fördubbling jämfört med förra året.

I WWFs årliga Kantar-Sifo undersökning uppger allt fler svenskar att man är beredd att ändra sina vanor, exempelvis äta mindre kött samt shoppa och flyga mindre för att minska sin klimatpåverkan.

Ökad insikt under pandemin

En av tre uppger att de har ersatt bilåkandet med att antingen gå eller cykla istället. Av dem som tror att de kommer att flyga mindre, uppger tre av tio, att de ska hitta andra sätt att resa på. Lika många uppger att de ska semestra inrikes.

Ökad insikt och det faktum att många upplevt sorg under pandemin kan vara några faktorer som lett till detta, menar Ola Hansén, från WWF.

– Insikten att risken för pandemier ökar när människan i högra grad kommer i kontakt med vilda djur och därför exponeras för ”nya” virus, är nog större idag. Sedan har väl tyvärr många drabbats av sorg och elände, som i sin tur för att fler funderar över de stora ödesfrågorna, säger han till Svenska Dagbladet.

Hur ser ett hållbart liv egentligen ut? Och vad kan du som privatperson göra för att faktiskt påverka den miljö vi lever i. Detta djupdyker Hemnet i tillsammans med vår partner Riksbyggen.