Föreningen lagrar solenergi – i bussbatterier

De flesta bostadsrättsföreningen har förråd, ett cykelrum och kanske ett parkeringsgarage. Men få har ett 200 kWh stort batterilager som används för att lagra solenergi. Brf Viva i Göteborg är unikt på många sätt.

Med brf Viva i Göteborg har bostadsutvecklaren Riksbyggen bevisat att det många mest pratar om går att göra i verkligheten. Huset och föreningen är ett enda stort innovativt exempel på hur framtiden kommer att se ut.

Läs mer om Riksbyggens innovativa hållbarhetslösningar.

Innovativt och kreativt

Ett tydligt exempel på detta är det batterilager som gömmer sig i husets inre. Genom att använda begagnade elbussbatterier från Volvo var det möjligt att bygga ett batterilager som kanlagra solenergi. På så sätt kan föreningen bli närmast självförsörjande på el och kapa kostsamma och krävande effekttoppar i elnätet.

– Riksbyggen tog beslut om att bygga ett batterilager innan vi ens hade några batterier eller visste vilken typ vi skulle använda. När vi sedan i en workshop pratade med Volvo visade det sig att de hade ett antal bussar som rullade där batterierna skulle bytas ut, som de inte visste var de skulle göra av, säger Anders Johansson, biträdande MO-chef affärsområde Bostad på Riksbyggen.

Läs mer om Brf Viva här.

Rummet där bussbatterierna förvaras.

14 batterier

Batterilagret består av 14 bussbatterier som inte längre hade kraft nog att driva bussar, men som tillsammans skapar ett kraftigt och välfungerande batterilager. Enligt beräkningarna kommer föreningen att tjäna 30 – 40 000 kronor per år och en stor del av året är Viva helt självförsörjande på el. 

– Utan lager skulle ungefär 20 procent av den producerade solelen säljas ut på nätet, men med lagret kan vi dels köra ner elen i vår elbilspool och dels i lagret och använda det vid morgon- och kvällspeaken. Enligt beräkningarna blir det bara fyra procent som behöver säljas ut. Det är en kraftig del av den egenproducerade elen som man behåller inom föreningen som de kan sälja till sina boende och faktiskt få en bra ekonomi på det, säger Anders Johansson.

Genom att bygga den här sortens bostadsprojekt går Riksbyggen i bräschen för hållbara lösningar i den svenska byggbranschen. Inte bara genom att ta fram lösningarna, utan också genom att påvisa att det fungerar i verkligheten.

Bo i ett hållbart hem du med – här bygger Riksbyggen nya bostäder just nu.

Fakta: Brf Viva

BrfViva är ett resultat av flera års forskning kring hur vi kan bygga, bo och leva så hållbart som möjligt, inom den tvärvetenskapliga kunskapsplattformen Riksbyggen Positive Footprint Housing med aktörer som Göteborgs stad, Chalmers, Göteborgs Universitet, Göteborgs Energi och Volvo.

Hur ser ett hållbart liv egentligen ut? Och vad kan du som privatperson göra för att faktiskt påverka den miljö vi lever i. Detta djupdyker Hemnet i tillsammans med vår partner Riksbyggen.