Vad är ett hållbart hus?

Vad innebär egentligen ett hållbart bostadshus? Det är lätt att fastna vid solceller på taket och elbilar, men begreppet är mycket bredare än så. – Det gäller att hitta en balans mellan de tre hållbarhetsbenen, säger Martin Lundblad, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen.

Brf Viva i Göteborg.

Från det stora till det lilla, så går det att sammanfatta Riksbyggen sätt att se på hållbarhet. När de bygger, utvecklar och förvaltar bostäder har de skapat lösningar för social hållbarhet, ekonomisk hållbarhet och minskad miljöpåverkan – de tre hållbarhetsbenen som Martin Lundblad hänvisar till.

– ­Man kan inte enbart fokusera på det ena eller andra utan det gäller att få det att fungera tillsammans, då får man bäst slutresultat, säger han.

Läs mer om Riksbyggens hållbarhetsarbete här.

Ett innovativt exempel

Brf Viva, ett prisvinnande Riksbyggen-projekt i Göteborg, är ett tydligt exempel på hur innovativ teknik inom hållbarhet kan appliceras i verkligheten. Charlotta Brolin är Hållbarhetsspecialist på Riksbyggen, hon berättar att Riksbyggen lärt sig massor sedan Brf Viva stod klart 2019. Kunskap som tas vidare i andra bostadsprojekt runt om i landet.

– Vi lär oss fortfarande nya saker. Dels har vi fått mycket kunskap kring hur mobilitetslösningar används av de boende, exempelvis en elbilspool eller cykelpool. Vi har också fått mycket kunskap kring hur energisystem kan effektiviseras, förklarar hon.

Sök efter en ny bostad hos Riksbyggen – klicka här.

Innegården i Brf Viva.

Underlättar att umgås

Att köpa en nyproducerad bostad av Riksbyggen innebär att du får ett modernt, funktionellt och lättskött boende. Men det innebär också flera positiva ur ett hållbarhetsperspektiv. I alla av Riksbyggens nyproduktionsprojekt genomförs en hållbarhetsanalys med ett hållbarhetsverktyg som de själva tagit fram. Genom smarta energilösningar, som solceller, hålls energiförbrukning och kostnader nere.

Bostäderna byggs också på ett sätt som underlättar för de boende att umgås, det kan vara en härlig innergård eller en coworking-yta där boende kan arbeta ”hemifrån”. En intressant detalj från innovativa Brf Viva är den stora tvättstugan med totalt 12 tvättmaskiner, som dessutom är självdoserande så inte för mycket tvättmedel används.

– Den har tagits emot väldigt bra av de boende. Tvättstugan har blivit en plats där de boende träffas, samtidigt som de tvättar. Att ur ett hållbarhetsperspektiv är den gemensamma tvättstugan bra då färre maskiner tillverkas och underhålls jämfört med egen maskin i alla lägenheter, säger Charlotta Brolin.

Läs mer om Riksbyggens hållbarhetsarbete här.

Visste du att…

Riksbyggen är 2021-års vinnare i kategorin ”Nyproduktion av bostäder” i Sveriges Grönaste Varumärke, enligt en undersökning från konsultföretaget Differ.

Hur ser ett hållbart liv egentligen ut? Och vad kan du som privatperson göra för att faktiskt påverka den miljö vi lever i. Detta djupdyker Hemnet i tillsammans med vår partner Riksbyggen.