Så varmt får det vara i lägenheten

De flesta minns nog den värmebölja som höll Sverige i sitt grepp större delen under sommaren 2018. Även om sommaren i år inte riktigt nått upp till samma värmenivå är det bra att känna till vad som gäller kring hur varmt respektive kallt det får vara i en lägenhet.

Om vi utgår från Folkhälsomyndighetens allmäna råd bör temperaturen vara minst 20 grader Celsius, mätt med vanlig temperaturgivare. Under sommaren kan graderna lätt sticka iväg, särskilt om det blir en långvarig värmebölja.

Det bör inte vara varmare än 24 grader längre perioder, dock så kan det göras undantag under vara somrar.

26 grader är maxtemperaturen som tillåts varaktigt under sommarmånaderna.

28 grader är den högsta temperatur som tillåts under värmeböljor, vilket motsvarar ett par dagar under sommarhalvåret. Det är viktigt att känna till att ifall det råder extrema väderförhållanden gäller inte Folkhälsomyndighetens råd.

Om du upplever att det är antingen för kallt eller för varmt i din lägenhet kan du kontakta din hyresvärd/bostadsrättsförening för hjälp. Om det inte hjälper går det att kontakta kommunens miljökontor.

Glöm inte att du kan kyla ner lägenheten under heta sommardagar genom att ha persienner eller gardiner fördragna. Om du har möjligheten är det bra att vädra när solen gått ner.