Så ska du tänka när du byter fönster

För att hitta rätt fönster till huset gäller det att planera rätt, oavsett om du själv sköter arbetet eller tar in någon för att göra det. Det finns några saker som är extra viktiga, vilket Niklas Hanning, utbildare på SP Fönster, är expert på. – Om du byter själv är det viktigt att följa monteringsanvisningarna så att allt blir rätt, säger han.

Fönster är mer än bara glas, det är en detalj som kan förändra ett helt hus och faktiskt påverka hur vi mår. Niklas Hanning berättar att en trend som vuxit fram de senaste åren är vad han beskriver som ”så mycket glas som det bara går”. Den trenden har också synts i framförallt villa-annonser på Hemnet där stora glaspartier blivit en vanlig syn på visningsbilder.

Vill du uppdatera dina fönster? Läs mer om SP Fönster på Bygghemma.se.

Men vad är viktigt att tänka på vid fönsterbytet för att det ska bli en funktionell och långsiktig lösning? Det finns några grundläggande saker som är viktiga ha koll på för att undvika fallgropar, förklarar Niklas. – Det är viktigt att mäta rätt så att det nya fönstret passar som man tänkt sig, mät alltid bredden gången höjden. Sen kan man få fönstren anpassade på millimetern efter de mått man önskar och hos oss utan extra kostnad, säger han och fortsätter. – Kom ihåg att klossar och drev ska få plats mellan fönster och väggens konstruktion.

Påverkan i vardagen

Nya fönster har stor påverkan på varje människas vardag. Vi tillbringar upp till 90 procent av vår tid inomhus, vilket gör vikten av dagsljus oerhört stor. Mängden fönster i ett hus och deras placering har stor påverkan på hur mycket ljus som släpps in och därmed kan påverka oss.

Genom att uppdatera fönster kan komforten inomhus förbättras genom att det kommer in mindre buller utifrån, värmen blir jämnare och huset blir mer energieffektivt. Nya fönster drar 3 – 4 gånger mindre energi än gamla fönster. Sedan gäller det att inte bortse från känslan av att det gör huset snyggare. – Det finns flera fördelar som alla påverkar positivt. Även att det innebär en värdeökning av fastigheten samtidigt som om man väljer aluminium blir fönstren nästintill underhållsfria, säger Niklas.

Hitta dina nya fönster hos Bygghemma.se – klicka här.

Visste du att…

SP Fönster grundades i Ovanåker i Hälsingland. Området har länge präglats av en lokal och kvalitativ träindustri. Det är ur det ursprunget som SP Fönster kommer och det syns än i dag i det hantverk som är varje producerat fönster.

Niklas Hanning, utbildare på SP Fönster.