Så gör du din trädgård till ett fågelparadis

Få saker skriker, eller sjunger, våren som fåglar. Deras sång betyder i de flesta fall sol, värme och en sommar som kommer allt närmare. Men hur får du skönsjungande fåglar till din trädgård? Den frågan ställde vi till Sofie Hellman, biolog och ordförande i Östergötlands ornitologiska förening.

En talgoxe.

Vad är viktigast i en trädgård för att fåglar ska trivas?– Det korta svaret är att ha en naturlik trädgård med mycket variation. Visst kan en välansad gräsmatta locka en och annan masksugen koltrast eller en sädesärla på jakt efter flygande insekter men vill du ha en trädgård full av liv (och vem vill inte det?) behöver trädgården efterlikna naturen och innehålla många olika element. Träd, buskar, rishögar, kompost, oklippta gräsytor och olika växter som blommar från tidig vår till sen höst. Allt det främjar den biologiska mångfalden och därmed också hur många fåglar som kommer trivas i din trädgård, säger Sofie Hellman.

Finns det några ”trix”, exempelvis ett fågelbad som lockar extra? – Ja, nu under våren när fåglarna ska börja häcka och få ungar finns det mycket man kan göra för att trädgården ska bli mer inbjudande. Rishögar eller täta buskage är perfekta boplatser för gärdsmyg, mesar och olika sångare. Där kan de lätt hitta skydd mot rovdjur som katter och sparvhökar. Fågelbad är också ett välkommet inslag både för att dricka ur och bada i. Badet kan också vara viktigt för att fukta bomaterial, till exempel lite lera som kan behövas för att gräs och grenar ska förankras ordentligt i boet. Hon lyfter också att holkar kan göra trädgården mer attraktiv för fåglar, och likt samhället i stort lider även småfågelvärlden av bostadsbrist. En holk är ofta ett uppskattat inslag som sällan lämnas obebott, även om det kan ta ett tag innan första hyresgästen känner sig bekväm att flytta in– Förr fanns många gamla grova träd med hål i och därmed gott om möjligheter för småfåglarna att hitta boplatser. Nuförtiden hugger vi ner de flesta träd innan de hunnit bli så gamla vilket är synd, död ved är nämligen fullt av liv. Att tänka på när man sätter upp en holk är att höjd och väderstreck inte spelar så stor roll. Så lågt så katten kan komma åt holken är självklart inte bra och söderläge utan någon möjlighet till skugga under dagen kan också ställa till problem, annars duger det mesta. Det jag brukar tänka på när jag sätter upp holkar är att de ska sitta så pass lågt att jag smidigt kan tömma holkarna på höstarna (för att få bort eventuella parasiter som kan finnas kvar från familjen som bodde där sist).

Sofie Hellman, biolog och ordförande i Östergötlands ornitologiska förening. Foto: Hanna Hederberg.

Vilka är de vanligaste fåglarna i svenska trädgårdar?– Det beror såklart på vilken del av landet och vilken tid på året det är men två fågelvänner man kan lita på året runt i nästan hela Sverige är blåmesen och talgoxen. Koltrasten är också ett vanligt inslag i framför allt södra Sverige liksom sädesärla och bofink. Sparvhök är den vanligaste rovfågeln i trädgårdarna.

Hur ska man tänka kring att mata fåglar, behövs det?– Att ha en fågelmatning i trädgården på vintern hjälper de fåglar som valt att övervintra här i Sverige, speciellt om det blir en kall vinter med mycket snö eftersom maten i naturen då blir svår att få tag i. Det man ska tänka på om man bor i bostadsrätt är att höra med sin förening om man får mata fåglar nära husen. Sedan gäller det att ha mycket energirik mat att erbjuda. Olika arter gillar olika sorters mat. Har man nötter, frön, frukt och någon form av fett hittar de flesta fågelbordsgästerna dit.

– För att inte riskera att fåglarna får sjukdomar är det viktigt att ha en matning där fåglarna inte kan stå i maten och där maten inte hänger över annan mat. Då minskar risken för att det hamnar avföring i maten. En vanlig sjukdom hos grönfinkar är gulknopp. Ser man sjuka grönfinkar vid sin matning bör man pausa matningen ett tag och rengöra alla fågelmatare för att minska risken för att andra fåglar som besöker matningen blir sjuka.

Går det att locka specifika fåglar på något sätt? – Ett sätt är att sätta upp en holk anpassad för den art man vill locka dit. Arterna föredrar olika storlek på själva holken och ingångshålet till holken. En blåmes gillar ett ingångshål på 28 mm i diameter medan en talgoxe ofta behöver åtminstone 32 mm. De flyttar sällan in i för stora hål eftersom det ökar risken för predation från till exempel hackspettar, ekorrar och katter. Ett annat sätt att locka till sig en fågelart är att kolla vad den äter. Tycker man till exempel om koltrastens sång eller sidensvansarnas änglaklocksliknande läte om vintrarna är det frukt och bär man ska satsa på. Plantera fruktträd och lämna kvar nypon, rönnbär och äpplen på träden så får ni njuta av stora flockar hungriga trastar och sidensvansar på höst och vinter.

Vilken fågel skulle du helst vilja ha i din trädgård? Och varför?– Jag köpte en bostadsrätt med en liten täppa i höstas och ser fram emot vilka fåglar som kommer hitta dit. Jag satte upp en holk som fick besök efter bara någon vecka. Det var en nyfiken talgoxhane som noggrant inspekterade holken om och om igen. Vi får se om den duger. Annars vore gärdsmyg en trevlig tomtgäst. Den ser ut ungefär som en köttbulle med en kort stjärt som står rakt upp och den har den kraftigaste sång jag någonsin hört i förhållande till dess kroppsvikt. Den väger sällan mer än två A4-papper… men låt inte storleken lura dig. Precis som med hästar och hundar är denna minsting en av de kaxigaste i fågelvärlden, förklarar Sofie.

Läs mer om Östergötlands ornitologiska förening här.