Nytt golvlim sätter ny standard

Sika har tagit fram ett nytt golvlim som utan att tumma på prestandan nästan har halverat koldioxidavtrycket jämfört med liknande produkter. – Det ställs allt högre miljökrav på byggbranschen idag. CascoProff DC möter den utvecklingen, säger Linda Lagerström, Sustainability Specialist hos Sika.

Koldioxidavtrycket för Sikas nya golvlim CascoProff DC är mer än 40 procent lägre än jämförbara produkter på svenska marknaden. Limmet, som ingår i varumärket Casco Floor Expert, har utvecklats med mer än 92 procent hållbara råvaror och hör därmed till en av de mest innovativa produkterna på en marknad som efterfrågar hållbarhet i allt högre utsträckning.

Vill du uppdatera dina golv eller lägga nytt? Läs mer hos Happy Homes Nyströms Kakel.

– Byggbranschen har länge fokuserat på framställningen av betong för att få ner sitt koldioxidavtryck. Men på senare tid är det allt fler som också satsar på att miljöcertifiera hela byggnaden. I de sammanhangen har vi märkt en ökad efterfrågan på även hållbara golvlim, säger Linda Lagerström.

Sika har som mål att alla nya produkter ska ha fokus på hållbarhet. Sika har länge arbetat med mottot ”Mer värde – Mindre påverkan”, sett till produkternas hela livscykel. I Sikas strategi till 2023 är målet att totalt sett minska koldioxidutsläppen med 12 procent för varje ton som säljs. I det sammanhanget är CascoProff DC en av de största satsningar hittills, förklarar Linda.

Brett användningsområde och hög prestanda

CascoProff DC har ett brett användningsområde och kan användas för PVC, Linoleum, LVT, textil och vissa PVC-fria mattor. Limmet är fiberförstärkt och har en prestanda som motsvarar marknadens högt ställda förväntningar.

– De tekniska egenskaperna är jämförbara med det golvlim som säljer mest hos oss idag. CascoProff DC har till och med visat sig vara något starkare, säger Thomas Davidsson, Technical Specialist Nordic Baltic Region för golvlim.

Minskade utsläpp med förnybara råvaror – så går det till

Koldioxidavtrycket har kunnat reduceras genom att ersätta fossila råvaror med växtbaserade material. Naturliga hartser har så långt det är möjligt ersatt polymerer med stort koldioxidavtryck. De polymer som är nödvändiga för att säkerställa den tekniska prestandan hos CascoProff DC har producerats enligt massbalansprincipen, där fossila råvaror ersätts med växtbaserade råvaror i produktionsprocessen för polymererna.

Låt en expert lägga nytt golv hemma hos dig – läs mer hos Happy Homes Nyströms Kakel.

Massbalansmetoden är ett effektivt sätt att ersätta fossila råvaror med växtbaserade råvaror i befintliga produktionsströmmar. Till skillnad från klimatkompensering är den positiva effekten av massbalansmetoden på klimatet omedelbar, spårbar och säker säger Linda Lagerström och fortsätter:

– När det gäller den biobaserade basråvaran har den en 85-procentig besparing av koldioxid jämfört med fossilbaserade motsvarigheter. För oss har det varit viktigt att framställningen inte konkurrerar med matproduktion. I det här fallet rör det sig om biprodukter från närproducerad FSC-märkt skog.

Vad betyder…

  • PVC, ett av världens mest använda plastmaterial
  • LVT, en sorts vinylgolv.
  • Linoleum, är ett material som tillverkas av naturmateria. Vanligt för att tillverka golv.