Tänk på detta om du ska måla om hemma

När det svenska höstmörkret tar över tillbringar vi mycket tid inomhus. Det är en perfekt tid för att göra hemmet till en varm, trygg och mysig plats. Genom att måla om är det möjligt att förändra ett helt hem med bara lite färg på väggarna. I den här artikeln får du hjälp med att komma igång med måleriprojektet.

Att måla är en ganska liten insats som ger ett stort resultat. Vill du ha en mer inbjudande hall, ett mysigare sovrum eller ett kreativt barnrum? Oavsett kan det räcka med ny färg på väggarna. För att komma igång krävs egentligen inte mer än lite färg, penslar, täckpapper och oömma kläder. Här har vi samlat vad du behöver göra, steg för steg.

Just nu på K-Rauta – extra bra priser på inomhusfärg. Läs mer här.

1. Planera

Vad för färg vill du ha?Hur många kvadratmeter ska målas? För att slippa åka fram och tillbaka till affären för att färgen tagit slut, kan det vara bra att planera inför målningen. Du kan boka tid med en Projektplanerare på K-Rauta, då får du hjälp med vad som behövs inför målningen, du kan titta på olika färger i lugn och ro samt blanda egna nyanser av färgerna.

2.Börja med grunden

Innan du sätter igång med att måla är det bra att tvätta av väggarna för att få bort eventuell smuts som kan påverka slutresultatet. Har du en gammal tapet du vill få bort, kan det vara bra att ta ner den innan du påbörjar något annat. Om det finns ojämnheter i väggen som du vill dölja kan du slipa ner dem och eventuellt spackla över. Var noga med täcka möbler med täckplast och golvet med täckpapp. På så sätt slipper du tillbringa tid med att skrapa bort färg från golvet.

Hitta rätt verktyg för målningen – klicka här.

3. Har du rätt pensel?

För att göra målningen så effektivt som möjligt är en roller att föredra. På så sätt sparar du tid då du kan måla stora ytor på kortare tid. Dessutom sparar du kraft i armarna. Däremot krävs det en pensel vid detaljmålning, exempelvis längs lister, fönsterkarmar och dörrkarmar. Om du är osäker på vad du behöver för material kan du boka tid med en Projektplanerare på K-Rauta. Då får du hjälp och inspiration kring färgval och mycket annat.  

4. Dags att måla

I de flesta fall krävs det tre lager med färg för att väggarna ska bli bra. Det första lagret ska vara en grundfärg, därefter två lager med den nyans som du vill ha på väggarna. Det kan vara en bra idé att titta på nyansen i både dags- och kvällsljus då färgen kan skilja sig beroende på ljuset. Och om det skulle bli helt fel, då är det inte värre än att du kan måla om igen. Lycka till!

Färgveckor på K-Rauta:

Just nu är det Färgveckor på K-Rauta, det innebär extra bra priser på inomhusfärger och tillbehör. Klicka här för att hitta till ditt lokala K-Rauta.

Checklista: Detta behövs när du ska måla om

 • Täckpapp
 • Maskeringstejp
 • Färgtråg
 • Roller (med förlängningsskaft)
 • Rollerbygel
 • Vinkelpensel
 • Munskydd
 • Målartvätt
 • Grundfärg
 • Täckfärg
 • Spackel
 • Hink