Slipa om trägolvet – men slipp dammet

Svenskar älskar sina golv, det framgår inte minst i de miljoner visningsbilder som varje år publiceras på Hemnet där golv ofta är i fokus. Att slipa ett golv ger hemmet ett helt nytt liv och ett fräscht intryck och det behöver inte bli en dammig historia.– Det kan räcka med att endast slipa om golvet och ge det en ny kulör för att få en helt ny känsla i rummet utan att förändra väggar och inredning, säger Madelene Davidsson på golvföretaget Bona.

Går du i tankar kring golvrenovering finns det en tjänst som kommer vara värd varenda krona; dammfri golvslipning. Fördelarna för dig som renoverar är stora både under och efter renoveringen. Slutresultatet blir bättre, renoveringen går snabbare eftersom du inte lämnas med en storstädning efter slipningen och alla från hantverkaren till barnen och husdjuren mår bättre av en dammfri inomhusluft.

Låt en expert ge ditt golv nytt liv – läs mer hos Karlströms Golv & Platt på Gotland.

– Det är inga problem att vistas i hemmet när det slipas. Inget damm sprids. Du behöver inte täcka över något eller ta ner tavlor eller hyllor så länge de inte stör golvsliparens åtkomst. Lamporna kommer inte vara dammigare efter slipningen än vad de var innan jobbet började. Hantverkaren lämnar ett renare jobb efter sig, säger Madelene.

Dammsugaren som kopplas till slipmaskinerna avlägsnar 99,8 procent av slipdammet jämfört med traditionell slipning med dammpåse. Luften som maskinen släpper ut i rummet igen är renare än den som gick in. Det sitter tre filter i maskinen, varav ett är ett HEPA-filter, som renar luften och fångar upp även de minsta partiklarna.

Nytt liv och ny karaktär

Just nu syns en tydlig trend i Sverige, vilket innebär klassiskt skandinaviskt ljusa golv. Detta är något som Madelene Davidsson och hennes kollegor på Bona identifierat.

Det finns flera alternativ när du ska renovera och uppdatera ditt trägolv. För att få till ett ljust golv går det att använda flera olika metoder, därför är det en bra idé att vända sig till en golvexpert för att få rätt kunskap.

Vilket golv passar hemma hos dig? Låt experterna på Karlströms Golv & Platt hjälpa dig att hitta rätt. – Tre av fem konsumenter är inte medvetna om möjligheterna som finns att förändra karaktären på ett befintligt trägolv när det kommer till färg, utseende och till och med textur, säger Madelene.

Bona har tagit fram ett koncept för att hjälpa den som ska välja golv i beslutet. Fem stilar presenteras där du väljer din favorit samtidigt som du lär dig mer om olika sorters ytbehandlingar. När stilen väl är vald kan en Bona-certifierad hantverkare utföra själva arbetet och renovera trägolvet.

– Vi ser just nu att medvetna val som andas kvalitet är populära istället för slit och släng. Återbruk – ta vara på det du har, slipa om och behandla istället för att riva ut och lägga in nytt, avslutar Medelene.

Fakta: Detta är Bona

Bona AB är ett familjeägt företag grundat 1919. Bona har innovativa och hållbara lösningar för varje trägolvsutmaning – från installation och renovering till underhåll och golvvård.