Så rengör du din diskmaskin

Har din diskmaskin börjat lukta unket eller slutat diska ordentligt? Då kan det vara dags att rengöra den. Att ta bort smuts och kalkavlagringar är nödvändigt för att din disk ska blir ren och fräsch – dessutom är det enkelt att göra själv.

När du plockar ur tallrikarna från diskmaskinen och de fortfarande är smutsiga då är det dags att rengöra diskmaskinen. Många glömmer bort att även diskmaskinen behöver rengöras ett par gånger om året för att inte gå sönder. Det både förlänger livslängden på maskinen och gör disken ren igen. 

Behöver du ny diskmaskin? Klicka här.

5 steg – så går du tillväga 

1.Börja med att tömma maskinen och kör ett kort program. 

2. Ta fram manualen till din maskin för att se vilka delar som behöver rengöras, hur du plockar isär dem och hur du sedan sätter ihop alla delar säkert.

3. När programmet är slut tar du ur lösa delar ur maskinen, så som filter, sil, spolarmar och diskkorg. Rengör delarna med såpavatten, antingen med en trasa eller en diskborste för att komma åt ordentligt.

4. Torka ur maskinen invändigt med en trasa för att få bort smuts och matrester.

5. Montera därefter tillbaka alla delar och kör maskinen en sista gång – sen är allt klart.

Vill du veta mer – läs mer här.

Rengör med saker från skafferiet – miljösnälla alternativ 

Om din diskmaskin fortfarande luktar illa kan du ta hjälp av saker som finns hemma i skafferiet. Bland annat kan du strö en matsked bakpulver eller bikarbonat i botten av diskmaskinen och köra ett kort program. Både produkterna har liknande effekt som ett vanligt rengöringsmedel och löser upp smuts och fett. 

Samma gäller ättika och citronsyra som desinfekterar, avkalkar maskinen och dödar bakterier — vilket tar bort dålig lukt effektiv. Antingen sprayar du på ättika i maskinen eller kör en tom maskin med två matskedar citronsyra. 

Sist men inte minst har vi även vinäger – en trogen vän i mångas kök. Kör ett kort diskprogram och addera en deciliter vinäger i diskmaskinsfacket. På så sätt får du en ren och desinficerad diskmaskin till en billig peng – på ett miljösnällt sätt. 

Se Elvitas sortiment av diskmaskiner här.

Fakta: Elvita

Elvita ingår i Elon Group och är fackhandelskedjan Elons eget varumärke, med ett brett och noga utvalt sortiment för hemmets alla rum.