3 tips: Så får du maten att hålla längre i kylen

Visste du att en tredjedel av all mat du köper slängs? Det finns många sätt att minska matsvinnet och både spara pengar och resurser. Från att organisera bättre till att justera temperaturen i din kyl – här får du knepen.

Inte nog för att matsvinn är pengar kastade i sjön, det är även en miljöbov som med enkla medel kan lösas. Det finns olika anledningar till att mat slängs på en daglig basis och många av dem går enkelt att undvika. 

Vilket kylskåp passar dig bäst? Klicka här och ta reda på det.

Lämna inte varorna ute 

En sak som många glömmer är att stoppa i matvarorna direkt i kylen efter att ha varit och handlat. Produkter som kött och mejeri blir snabbt dåliga i rumstemperatur och bör max ligga framme i två timmar, enligt Livsmedelsverket. 

Sänk temperaturen i kylen 

En annan stor bov i dramat är att du har fel temperatur i ditt kylskåp. Om du har för varmt i kylskåpet så finns det risk att smuts och bakterier frodas, vilket leder till att maten blir dålig snabbare. 

Se Elvitas sortiment av kylskåp här.

Många matvaror håller länge vid en kylskåpstemperatur på runt 4 grader – med undantag för frukt och grönt som i regel trivs bättre i rumstemperatur. Många kylskåp har därför ett grönsaksfack som är varmare än resten av kylskåpet. 

Organisera dina matvaror 

I många moderna kylskåp finns olika temperaturzoner som är några mått att hålla utkik efter när du packar upp dina matkassar. Kolla vilken hylla som är ämnad för vad och börja organisera efter temperatur. Ställ kött och mejeri i den kallaste delen, frukt och grön i den varmare så håller de längre. 

Är du på jakt efter ett nytt kylskåp? Se Elvitas utbud här.

Fakta: Elvita

Elvita ingår i Elon Group och är fackhandelskedjan Elons eget varumärke, med ett brett och noga utvalt sortiment för hemmets alla rum.