Översvämning – så undviker du att drabbas

Kraftiga skyfall och höga vattenflöden sätter både villan och avloppssystemet på prov – många system klarar helt enkelt inte trycket. Det här kan du själv göra för att undvika att drabbas.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

1. Håll dina dagvattenbrunnar rena

Se till att avloppsbrunnen vid källaringång eller garagenedfart inte är igensatt. Rensa bort löv, lera och all annan smuts. Misstänker du att det är igenslammat kan du ta en rensskopa eller kloakskopa till hjälp. Vill du inte göra jobbet själv eller om problemet ligger djupare kan du ringa en slamsugningsbil eller spolbil som fixar stoppet.

2. Rensa takrännorna

Avrinningssystemet måste fungera när regnet öser ner. Installera lövsilar om detta inte redan är gjort, så att systemet inte korkar igen när det behövs som mest.

3. Inspektera stuprören

De ska vara i gott skick, rätt monterade och leda bort vattnet från huset. Äldre stuprör av järn närmast källarväggen kan rosta sönder och hjälper snarare till att öka översvämningsrisken vid ett oväder.

4. Kontrollera ditt dräneringssystem

Dräneringen runt huset försämras med tiden och bör göras om vart 25e till 30e år. Men det kan vara svårt att avgöra om och när det behöver göras. Tomtens lutning och markens kvalitet spelar in. Tydliga tecken på dålig dränering är när det luktar unket i källaren eller färgen flagnar. Ta hjälp av en fackman. Har du ett odugligt dräneringssystem har du också dålig chans att bli ersatt från ditt försäkringsbolag om du drabbas av en översvämning.

5. Läs på om din försäkring

Kontrollera villkoren för översvämning i din villaförsäkring. Självrisken är ofta ganska hög och ju äldre huset är desto mer åldersavdrag kan det bli på ersättning för återställande.

6. Flytta på värdefulla saker

Undvik att förvara ägodelar som inte klarar fukt och vatten i källaren. Textilier, papper och elektronik mår bäst av att förvaras någon annanstans. Eller se åtminstone till att lyfta upp dem några decimeter från golvet ifall olyckan är framme.

7. Lär dig av historien

Är du ny husägare i kvarteret kan du höra med kommunen om översvämningsrisken i området; har det drabbats av regelbundna översvämningar tidigare och vad blev konsekvenserna? Det kan ge dig information om hur du kan skydda dig framåt.

8. Lär känna ditt avloppssystem

Om du vet vad som ligger begravt under gatan kan du lättare skydda dig mot katastrofer. Ring kommunen och fråga om ditt hus har ett kombinerat avloppssystem – det vill säga om dagvatten och spillvatten möts i gatan – eller ett duplikatsystem, där dessa ledningar är skilda. De kombinerade avloppssystemen är vanligare i äldre bostadsområden och är mer drabbade av bakvattenskador när extremregnet slår till. Du kan då överväga att skaffa en stängningsbar brunn eller en backventil.

9. Installera en stängningsbar brunn

När avloppssystemet blir överbelastat vid till exempel kraftiga skyfall kan du skydda dig mot trycket om du installerar en självstängande eller manuellt avstängningsbar golvbrunn. Fråga en rörmokare eller i en vvs-butik.

10. Stoppa avloppsvattnet med en backventil

Montera en backventil på avloppsledningen under källargolvet eller i en brunn utanför huset. Backventilen har en invändig klaff som förhindrar att vatten från gatuledningen pressas in genom husets avloppsledning vid extremväder.

Om översvämningen är ett faktum:

  • Stäng av strömmen.
  • Flytta på alla känsliga ägodelar.
  • Fotografera så att man eventuellt kan avgöra varifrån vattnet kom in.
  • Tvätta av dig efter kontakt med avloppsvatten.
  • Ring räddningstjänsten för hjälp med länspumpning.
  • Ring försäkringsbolaget och gör en skadeanmälan.
  • Anmäl översvämningen till kommunen.