Få upp till 30 000 kr tillbaka för din värmepump

Att värma upp bostaden med luftvärmepump är både bra för miljön och plånboken. Sedan 3 juli 2023 kan du dessutom få bidrag för hälften av kostnaden när du installerar en luftvärmepump i ditt småhus.

– Med en nyare värmepump får du lägre elräkning, samtidigt som du kan få pengar tillbaka på din investering, säger Mikael Falgren, Product manager på Panasonic.

Det har aldrig funnits ett bättre tillfälle att byta till en värmepump, eller uppgradera till en nyare om du har en värmepump som är över 10 år gammal. Sedan i somras handlägger nämligen länsstyrelserna ett nytt bidrag för energieffektivisering i småhus.

Hitta rätt värmepump från Panasonic hos Bygghemma.

Kan jag få bidrag?

För att få ta del av det nya bidraget måste du bo i ditt småhus och äga det helt eller delvis. Huset måste främst vara uppvärmt av el eller gas, men du kan även få bidrag om bostaden värms upp med en luftvärmepump som är äldre än 10 år.

Den som installerar din luftvärmepump måste vara godkänd för F-skatt, därför kan du inte få bidraget om du installerar den själv.

Se Panasonics utbud av värmepumpar hos Bygghemma.

Bidraget för en luftvärmepump sträcker sig från 10 000- 30 000 kronor. Länsstyrelsen betalar ut 50 procent av materialkostnaden, vilket betyder att den lägsta kostnaden för material är 20 000 kronor. Material för åtgärden måste ha inköpts tidigast den 8 november 2022.

Så ansöker du:

Din ansökan behöver vara skickad till länsstyrelsen inom 4 månader från det att åtgärden påbörjades. Om det skedde mellan den 8 november 2022 och den 15 mars 2023 har du 10 månader på dig att skicka in den.

Hitta rätt värmepump från Panasonic hos Bygghemma.

  • Ansökan skickas in till länsstyrelsen via Boverkets e-tjänst senast den 1 juni 2025. Din ansökan ska innehålla en kopia av faktura eller offert och teknisk specifikation eller produktinformationsblad.
  • Länsstyrelsen handlägger din ansökan och beslutar om du är kvalificerad för bidrag. När du fått ditt beslut kan du se det under ”Mina ärenden” i Boverkets e-tjänst.
  • När åtgärden är klar kan du skicka en begäran om utbetalning via Boverkets e-tjänst. Det ska du göra inom sex månader, med undantag för när åtgärden är klar tidigare än länsstyrelsens preliminära beslut. Din begäran om utbetalning ska ha kommit till länsstyrelsen senast den 1 oktober 2025.

Panasonics högeffektiva värmepumpar ger mer för pengarna

När du byter från el eller gas till en luftvärmepump från Panasonic så sänker du inte bara dina uppvärmningskostnader med upp till 70 procent. Du får även skön svalka under varma sommardagar och stabil värmedrift vid en utetemperatur på ner till -25 °C. Prata med en kvalificerad installatör för råd om vilka lösningar som passar bäst för just dina behov.

Se Panasonics utbud av värmepumpar hos Bygghemma.

– Om du väljer luft/luftvärmepumpen HZ Flagship från Panasonic får du, utöver en lägre energiräkning, även en rad andra fördelar som exempelvis renare luft inomhus tack vare den unika integrerade nanoeX-funktionen. Den hämmar pollen och andra allergener, mögel, samt vissa virus och bakterier, säger Mikael Falgren avslutningsvis.