6 inspirerande trädgårdsböcker

Med gulnande löv och kyliga vindar spenderar vi allt mindre tid åt trädgård och uteplats, men allt mer tid åt att planera och drömma om nästa blomningstid. Vi har valt ut några av höstens härligaste trädgårdsböcker!

Ute blir inne – Inspiration för din utemiljö, volym 2

Säsongen må vara över för i år, men med denna inspirerande bok börjar man genast längta till nästa. Se, läs och lär hur du får till den där lite extra mysiga frukosthörnan, grillplatsen eller uteköket. Eller hur du möblerar för att utnyttja soltimmarna allra bäst och hur du får till ditt eget hemmaspa med utedusch. En riktig drömbok för den som vill bo in sig – ute.

Författare: Anna BraunFoto: Anders RoosFörlag: Roos & Tegnér

Hjälp vi har fått en trädgård!

Har du just blivit med trädgård? Grattis – det är en sann och naturlig glädje till lycka. Eller? Ibland kan ju allt man ska göra på tomten kännas närmast som en börda. Då är detta en bra bok att hålla i hand. Den går igenom allt du behöver göra – och inte göra – och vägleder dig på ett sympatiskt sätt hur du jobbar med naturen – inte mot den. Boken var också nominerad till Årets trädgårdsbok 2014.

Författare: Erik SidenbladhFoto: Eva S AnderssonFörlag: Bonnier Fakta

Arkitektens trädgård

En odyssé genom 20 trädgårdar tillhörande arkitekter i olika delar av landet. Varje besök presenteras med berättelser om hur trädgården planerats, planritningar och inspirerande fotografier. En vacker bok som också bjuder på en resa genom årstiderna. Vinnare av årets trädgårdsbok 2014, utsedd av Stockholms Gartnersällskapets fackmannajury och utsedd till ”Mest önskade trädgårdsbok” av besökarna på mässan Nordiska Trädgårdar.

Författare: Kenneth KauppiFoto: Patric JohanssonFörlag: Arena

Fågeldagbok 2015 – Årsalmanacka för egna noteringar

Växlande årstider och olika fåglar hör ihop. Här är en söt liten dagbok där du lär dig om våra olika fåglar, månad för månad med vackra illustrationer och med plats för egna anteckningar. Kanske en fin presentbok till den som just flyttat från stan?

Författare: Dan Zetterström, Mats OttossonFörlag: Bonnier Fakta

Våra trädgårdsväxter: Lökar & knölar

Denna perfekta handbok har numera ett år på nacken men är oumbärlig för dig som vill få en vacker vårträdgård med snödropppar, tulpaner och narcisser. Du får också veta hur du lyckas med liljor, allium och dahlior och hjälp med konkreta tips för inköp, gödsling, vattning och förökning.

Författare: Marie Hansson & Björn HanssonFoto: Björn HanssonFörlag: Norstedts

The secret gardener

Elin Unnes är rockjournalisten som fick en kolonilott och började leva ett hemligt dubbelliv som grönsaksodlare. Här delar hon med sig av insikter om hur man bäst bevarar skörden genom torkning, syrning, syltning och inläggning och hur man odlar fram botemedel mot hösnuva.

Författare: Elin UnnesFotograf: Calle StoltzFörlag: Natur och kultur