Ängsvillan – vinnare av Rödfärgspriset 2014

Ett hus som väcker existentiella frågor, så löd juryns motivering. Foto: Jonas Sällberg

Vinnarhuset av Rödfärgspriset 2014 – Ängsvillan i Nacka rymmer ateljé, verkstad och sommarbostad. Huset är ritat av Jonas Bohlin – som också är byggherre.

Rödfärgspriset delas ut till nyskapande, modern arkitektur där slamfärg haft en framträdande roll för helheten. Årets vinnare är Ängsvillan i Nacka skapad av Jonas Bohlin Arkitektkontor AB, med Jonas Bohlin som ansvarig arkitekt – och byggherre.

Jonas Bohlin hade både tradition och nutid i tanken vid skapandet av Ängsvillan, som inrymmer ateljé, verkstad, växthus, galleri och sommarbostad.

– Byggnaderna ska spegla vår tradition och vårt hantverk och samtidigt vara närvarande i vår tid. Ängsvillan vill föra en varsam dialog med omkringliggande hus och omgivande planteringar. Byggnadernas form, volymer och detaljer är sammanflätade med naturen; jord och himmel, ljus, typografi och flora. Ängsvillan är planterad som i en trädgård i Stockholms innerskärgård, säger Jonas Bohlin.

Det är Falu Rödfärg som är initiativtagare till priset som delas ut vartannat år. Juryn består av arkitekter och arkitekturkritiker.

Juryns motivering:”Har platsen en själ? Kan livets mening vara en byggnad? Finns gud i detaljerna, som arkitekten Mies van der Rohe brukade påstå, fast han egentligen lär ha snott citatet från Flaubert…

Årets vinnare av Rödfärgspriset väcker onekligen existentiella frågor samtidigt som byggnaderna med sitt självklara förhållningssätt till omgivningen inte försöker förhäva sig. De vet sin plats men lyckas ändå flytta gränserna för det välkända en liten bit närmare universum, och det med en omsorg som bekräftar det vi alltid haft på känn: kärlekens färg är röd.”

Rödfärgspriset delas ut till modern, nyskapande arkitektur där slamfärg  använts i stor utsträckning. Foto: Jonas Sällberg

Fakta Ängsvillan

Arkitekt: Jonas BohlinAtkitektkontor: Jonas Bohlin arkitektkontor AB i dialog med Anders Landström, arkitekt SAR/MSA och Göran Lindberg arkitekt LAR/SARByggherre: Jonas BohlinOrt: Fredriksro, NackaByggår: tom 2013Färg/kulör: Falu Rödfärg Ljusröd

Text: Hemnet-redaktionen