Udda boenden – Stucke kvarn i Fårösund

Stucke kvarn i Fårösund – ett levande kulturarv på norra Gotland. Foto: Leif Bertwig Fastighetsmäklare

Intresserad av att ta aktiv del av vårt levande kulturarv? Just nu finns ett unikt tillfälle att köpa den 150 år gamla Stucke kvarn i Fårösund – ett helt oförstört stycke svensk historia. Här finns en chans att bosätta sig i historien – och att själv bli en del av den.

Stucks kvarn är ett välkänt gotländskt landmärke, beläget på en av de högsta punkterna mitt i Fårösund. Efter 115 år i Bungemuseets ägo är nu kvarnen till salu.

– För den som har ett intresse för gamla fastigheter och miljöer är detta ett sällsynt tillfälle att få äga ett monument med 150-årig historia. Kvarnen är ett byggnadsminne och får inte förfalla eller vanvårdas. Men man kan tänka sig att man bygger en ny bostadsbyggnad alldeles intill kvarnen, säger fastighetsmäklare Leif Bertwig.

Allt finns kvar – ingenting är flyttat eller ändrat

Stucke kvarn byggdes 1868, uppförd i kalksten och är en så kallad Holländare – med en vridbar topphätta som ställs i riktning efter vinden – och har hela kvarnmaskineriet med hjul, axlar, kvarnstenar och mjölkista kvar.

– Allt finns kvar. Ingenting är flyttat på eller ändrat. Man skulle i princip kunna sätta igång och direkt börja mala sitt eget mjöl här, säger Leif Bertwig.

Att starta just ett bageri eller café på tomten bör inte vara något hinder, enligt Leif Bertwig:

– För att uppföra andra byggnader eller bedriva verksamhet på tomten som är drygt 3000 kvadratmeter, krävs vanligt bygglov.

Ett unikt kulturarv

Stucke kvarn är den enda som finns kvar i Bunge socken efter en heroisk insats 1928 av den då 90-årige bonden Jacob Stuxberg som räddade kvarnen från att rivas genom att skänka den till Bunge museum. Sedan dess har Bungemuseets insatser och omsorg bevarat kvarnen och dess omgivningar intakt. Då dagens lagstiftning innebär ett skydd för byggnaden säljer nu museet kvarnen på offentlig auktion, tillsammans med fastigheten intill: ett gammalt färjeboställe i bulhusstil från 1730.

Det finns inget krav att fastigheten ska vara tillgänglig för allmänheten framöver. Tanken med försäljningen är snarare att föra ett levande kulturarv vidare, där byggnaderna faktiskt används av ansvarskännande och intresserade personer.

– Det finns också mycket kunskap att ta del av här. Både Bungemuseet, Gotlands museum och Länsstyrelsen har gott om kompetent folk som den nya ägaren kan ta hjälp från.

Köpeskillingen går direkt till Bungemuseets verksamhet och är fri från beskattning. Genom att köpa kvarnen eller färjemansbostaden köper man inte bara ett unikt kulturarv – utan bidrar också till att garantera fortlevnaden av ett av världens äldsta friluftsmuseer.

 

I princip är det bara att sätta igång och mala i den gamla kvarnen! Foto: Leif Bertwig Fastighetsmäklare

Sugen på fler udda boenden? Kolla in paret som bygger ett jordskepp eller ekohusen på styltor!

Text: Hemnet-redaktionen