Udda boendet – Emma byggde ett jordskepp

Jordskepp. Smaka på ordet. Framtid och mylla i en fin blandning. I ett sådant hus flyttade Emma Hansen och hennes barn in 2018. Och hon har byggt det helt själv – med hjälp av volontärer från hela världen.

Emma och Magnus mitt uppe i byggandet av sitt jordskepp. Foto: Earthship Hällekil.

När vi pratade med Emma Hansen 2014 var hon på god väg att bli klar med sitt jordskepp i Hällekil i Värmland. Hur har det då gått?

– Jag och barnen flyttade in våren 2018 och gjorde färdigt det sista medan vi bodde där, säger Emma Hansen.

Familjen bodde tidigare i en lägenhet i Enköping, men ett billigare och bättre boende lockade mer. Det var detta – och den amerikanska dokumentärfilmen Garbage Warrior – som födde idén om att bygga ett jordskepp.

Emma berättade senast att hon inte hade råd eller lust att binda upp sig med lån och amorteringar. Och att behöva jobba dygnet runt för att finansiera boendet lockade inte med tanke på att hon då hade småbarn.

Jordskeppets konstruktion liknar ett inbäddat sutteränghus med en jordkulle på tre av fyra sidor som isolerar värmen inomhus. Södersidan täcks av fönster och används till att tillvarata hela dagens soltillgång för uppvärmningen. Bildäck packade med sand blir husgrund och väggar.

Byggt med hjälp av volontärer 

Jordskeppet byggde hon själv – och med lite hjälp från nyfikna volontärer som jobbat med bygget i utbyte mot mat och husrum.

– Det var härligt, jag har fått många nya vänner, säger Emma.

Hur har det gått sedan dess? 

– Det har gått bra! Det är ett fantastiskt hus och jag älskar det. Det är litet men välplanerat. Det är nästan inga driftskostnader alls och jag känner mig rik som kunde gå ner i arbetstid och ändå spara undan pengar, säger hon. 

Mycket av materialet till huset är återvunnet. Foto: Earthship Hällekil

Kalkylen för jordskeppet på 200 kvm var cirka 800 000 kronor. Då skulle alla kostnader och material ingå. 

– Budgeten har hållit sig hyfsat bra. Första delen av huset kostade ca 650 000 kronor, inklusive markköp och bygglovskostnader, säger Emma. 

Därtill har hon även påbörjat en utbyggnad som hittills kostat cirka 70 000 kronor. Trots att materialkostnader ökat sedan projektet inleddes så har paret alltså lyckats hålla sin budget.

Under 2022 valde dock Emma och hennes barn att flytta till ett större hus då familjen utökades. I nuläget hyrs därför jordskeppet ut, men det finns planer att en dag flytta tillbaka, berättar Emma.

– Vi flyttade till ett större hus en bit bort förra året på grund av att familjen växte och vi inte fick plats längre. Vi hyr ut huset under några år och planerar att flytta tillbaka i framtiden, säger hon avslutningsvis. 

Fakta om jordskeppet:

Storlek: 200 kvm.

Kostnad: Cirka 800 000 kronor.

Bygge: Start maj 2013. Emma och barnen flyttade in våren 2018.

Material: Bildäck, jord, sand, cob (lerblandning), fårull, glasflaskor, cement

Energikälla: Solpaneler, vindkraft och batterier för lagring av elen.