Udda boenden – De bygger ett jordskepp

Emma och Magnus mitt uppe i byggandet av sitt jordskepp. Foto: Earthship Hällekil

Jordskepp. Smaka på ordet. Framtid och mylla i en fin blandning. I ett sådant ska familjen Petersén flytta in sommaren 2015. Och de har byggt det helt själva, med god hjälp av volontärer från hela världen. Tomten betalade de 1 kr kvadraten för.

Hur kommer man på idén att bygga ett jordskepp? Emma Petersén som tillsammans med sin man Magnus nu nästan färdigställt sitt drömboende i Hällekil i Värmland har fått frågan många gånger.

– Vi bodde i en lägenhet i Enköping och längtade efter trädgård. Men vi hade inte riktigt råd och lusten att binda upp oss kring amorteringar och behöva jobba dygnet runt för att finansiera vårt boende kändes inte så bra med tanke på att vi hade små barn. Så såg vi filmen Garbage Warrior – och idén om att bo i ett jordskepp slog rot i oss.

Dokumentärfilmen Garbage Warrior handlar om arkitekten Michael Reynolds som byggde en prototyp av ett jordskepp – Earth ship – i USA under 1970-talet. Ett jordskepp kan enklast beskrivas som ett passivhus byggt av naturliga material – och återvinningsmaterial. Förutom dessa viktiga kriterier ska huset när det står klart vara som ett stort kretslopp, helt självförsörjande på el, värme, vatten och även innefatta avlopp – och matförsörjning genom att man bygger ett växthus med odlingsbäddar längs med den södra fasaden.

Mycket av materialet till huset är återvunnet. Foto: Earthship Hällekil

Bildäck till grunden

Konstruktionen liknar i grova drag ett inbäddat sutteräng hus, med en jordkulle på tre av fyra sidor som isolerar värmen inomhus. Södersidan täcks av fönster och används till att tillvarata hela dagens soltillgång för uppvärmningen. Bildäck packade med sand blir husgrund och väggar.

Har ni byggt det helt själva?

– Ja. Och med hjälp av volontärer som kommit på studiebesök och mot mat och husrum jobbat med jordskeppet. Det har varit allt från personer som knappt byggt ihop en Ikeamöbel till arkitekter. Det är härligt, vi har fått många nya vänner.

Är jordskeppet ett slags statement?

– Nä, det är visserligen kul att vi kan inspirera till ett spännande och hållbart boende, men i första hand är jordskeppet en väg för oss att få ett bra och billigt boende – och ett härligt liv.

Kalkylen för jordskeppet på 200 kvm är cirka 800 000 kronor. Då ska alla kostnader och material ingå. (Tomten är förresten på 22 000 kvm och kostade 1 krona per kvadrat!) – Allt är inte återvunnet, en del har vi ändå behövt köpa nytt, säger Emma.

Volänterar från hela världen har hjälpt till. Foto: Earthship Hällekil

Om man blir sugen på att bygga sig ett eget jordskepp, är det något speciellt man bör tänka på?

– Kolla upp var det finns mark till salu, sök bygglov – och sök information. Det finns massor att hämta, vi kunde ingenting alls om byggande innan vi drog igång detta projekt.

En sak till poängterar Emma: – Kommunen har varit väldigt positiv och entusiastisk till vårt bygge – det har underlättat processen enormt.

Fakta om jordskeppet

Här bor (snart): Emma och Magnus Petersén med barnen Oskar 13, Alvin 8, Elodie 6 och Malva 2
Storlek: 200 kvm
Kostnad: 800 000 kronor
Bygge: byggstart maj 2013 – första etappen beräknas vara klar våren 2015
Material: Bildäck, jord, sand, cob (lerblandning), fårull, glasflaskor, cement
Värmekälla: Solen
Energikälla: Solpaneler, vindkraft och batterier för lagring av elen
Inspirerad av: Michael Reynolds – dokumentärfilmen Garbage Warrior

Earthship Hällekil har en sida på Facebook där du kan följa bygget av jordskeppet.

Huset ska bli helt självförsörjande och drivas av sol- och vindkraft. Foto: Earthship Hällekil

Nyfiken på fler udda boenden? Läs om ett ekohus på styltor eller en kvarn på Gotland!

Text: Hemnet-redaktionen