Renoveringsobjekt blev drömhem – av bara återvunnet material

Anders Krasse bor i princip gratis i huset på 13 rum och kök som han renoverat för 25 000 kronor. Foto: Rebecka Johansson.

Man ska inte alltid stirra sig blind på objektets skick, för med tålamod kan man få sitt drömboende trots begränsad kassa. Anders Krasse köpte en helt obeboelig gård för 330 000 kronor. Nu har han helrenoverat den för 25 000 kr genom att bara använda återvunnet material. När Anders Krasse köpte gården Hestra 2009 hade den stått tom i 28 år och var helt obeboelig. Så det krävdes renovering av allt – från tak till golv, inklusive installation av kök och badrum.

Sökte låga boendekostnader

Anders bestämde sig för att bara använda återvunnet material. – Jag ville se hur fint man kan få det med saker som andra har haft. Plus att jag efter krisåren 92/93, med skenande boendekostnader som följd, var lockad av tanken att ha ett boende som inte kostade någonting.

Anders publicerade inlägg på Facebook om att han tänkte renovera helt med hjälp av återbruk och att han gärna tog emot tips om begagnat byggmaterial som kunde skänkas bort. – Den stora utmaningen med en sådan här renovering är att få fatt på materialet innan det hamnar på soptippen. Så fort det hamnar i återvinningsstationens container tillhör det kommunen.

Gården köptes 2009 och krävde en genomgripande renovering. Foto: Living on a bootstrap

Utmaning att hitta byggmaterial

Mycket av det som slängs på återvinningsstationerna blir till flis som sedan blir till värme. Anders tycker inte att det är ett smart sätt att hushålla med resurser. – Det som slängs på en enda återvinningsstation under en dag innehåller byggmaterial motsvarande 100 000-tals kronor, menar Anders.

Att komma över begagnade möbler och husgeråd är ganska lätt. Svårare är det med byggmaterial. Att hitta ställen där det renoveras är utmaning nummer ett. Dessutom är Anders erfarenhet att man inte alltid är försiktig med materialet när något rivs för en renovering eller nybygge. Golv som bryts upp kan till exempel helt förstöras om man inte tar bort det på rätt sätt. – Då gäller det att kliva in och försöka förhandla med hantverkarna. De kanske får jobba lite långsammare, men å andra sidan får de ju hjälp med att köra bort materialet.

Badrum för 620 kr

Av allt byggmaterial så är fönster förhållandevis enkelt att få tag på. – Bruna treglasfönster byter folk gärna ut, trots att de är fullt fungerande.

Det är lätt att häpna när Anders berättar om sina fynd. Badrummet gick på totalt 620 kronor, där tronar bland annat ett maffigt bubbelbadkar av 80-talsmodell. På baksidan av huset har Anders gjort en tillbyggnad i form av ett uterum på 30 kvadratmeter. Ett riktigt conservatory gjort av fönster som någon annan inte ville ha. Kostnad? 2000 kronor.

Det vinterbonade uterummet är byggt av fönster ingen ville ha. Foto: Living on a bootstrap

Totalt har hela renoveringen gått på 25 0000. Men då ska man ha i åtanke att Anders byggt nästan allt själv. Det tog 18 månader att få huset i ordning. Då kunde han börja hyra ut det. För hyran han får in på 4-5 veckors uthyrning per år finansieras gårdens totala driftskostnad. Summa summarum: gratis boende i 13 rum och kök.

Anders bästa tips för miljövänlig återbruksrenovering

1. Träna ditt recycling-öga! Återvunnet byggmaterial dimper inte ner i famnen. Håll koll i din omgivning efter överblivet material som kan användas till ditt bygge.

2. Överkom det lite genanta i att be om andras ”skräp” Folk blir ofta tacksamma för att någon kommer och hämtar det.

3. Använd sociala medier och låt folk veta att du letar efter grejer! Kolla även under bortskänkes i tidningar.

Mer information om bygget hittar du på Facebook på sidan Living on a bootstrap

Text: Hemnet-redaktionen