Den stora platsen i det lilla köket

Visst är det väl så? Alla som flyttar till ett nytt kök eller bygger ett kök vill ha så mycket plats som möjligt. Stora ytor och rumsliga miljöer tillför mycket känsla och bjuder in till gemenskap. Men inte alla har möjlighet att skapa den platsen som de vill ha. Marbodal tipsar här om lösningar som kan hjälpa dig att hitta den stora platsen även i det lilla köket.

Idag flyttar fler och fler människor till storstäder och lägenheter från landsorten. Små praktiska kök har blivit normen för de flesta. Men har storleken verkligen någon betydelse för att skapa ett drömkök? Visst, väggar och tak sätter fysiska begränsningar för hur stort ett kök kan vara men det som sätter de verkliga begräsningarna är du. Vad som uppfattas som stort eller litet är bara i betraktarens ögon. Allt handlar om vad du gör med den plats som finns och hur du tänker smart för att utnyttja alla ytor i köket.

– Det första du ska göra är att fundera på vilken roll köket ska spela i ditt liv, säger Johanna Wirsén som är pressansvarig på Marbodal. Om du lever ensam eller i en parrelation utan barn kanske köket är en plats för arbete eller en plats där kvällens take-awaymiddag intas. Men om ni är en familj på fem får köket en annan roll, där sittplatser, praktiska lösningar och ytor blir viktigt. Ser du köket som en central del av ditt hem eller bara ett ställe för matlagning? När du har bestämt dig för kökets roll i ditt liv är det enklare att forma det precis som du vill ha det och hitta lösningarna som passar dig.

Kockens val – stora arbetsytor

Spis, knivar eller köksredskap är inte det viktigaste i ett kök om du frågar en kock. Det är ytan. En stor arbetsyta att kunna förbereda, hacka och sortera på är nyckeln till god mat. Yta är även något som bör prioriteras i alla kök.

Yta kan delas in i arbetsyta, vilande yta och vardagsyta. Arbetsytan ska vara stor och ren och placerad nära diskho och spis. Den är ofta central i köket och ska vara tillräckligt stor för att rymma bunkar och skärbrädor. Vilande yta är extra yta, det kan vara en plats för buffén eller köksmaskiner som får stå framme.

Foto: Marbodal

Vardagsytan är den där ytan som vi alla har, där det samlas post, räkningar, barnens teckningar och annat som alltid – hur mycket du än städar – finns framme. Om vardagsytan saknas blir ofta arbetsytan lidande vilket påverkar hela dynamiken i köket.

– Har du ett litet kök kan ett tips för att utöka arbetsytan vara att ha en utdragbar arbetsbänk, säger Johanna Wirsén. När den inte används fäller man in den och den ser då ut som en vanlig skåpfront. Det går också att ha lådor och extra förvaring under bänken.

Det skräddarsydda köket

Idag kan du ofta beställa köksskåp och enheter efter många olika mått och bredder. Utgå från rummets storlek, ventilation, dörrar, vatten och andra fasta delar när du börjar rita ditt kök. Testa olika uppställningar, vänd och vrid på dina idéer. Ibland kan ett beslut som att dra om vattnet för att flytta diskhon göra om hela planeringen och öppna upp köket på ett helt nytt sätt.

Ett annat tips är att utgå från köket och inte dina drömmar. Om du älskar stora lantkök men lever i en liten tvåa så kanske det inte fungerar så bra att krympa dina drömmar till en liten yta. Utgå istället från det du har och få den ytan att växa. Varför inte använda extra smala skåp där det kunde ha varit en tom yta eller sockellådor vid golvet för extra förvaring?

Foto: Marbodal

Ytan du glömmer

Många ser på kök på ett väldigt traditionellt sätt med bänkskåp och väggskåp. Men det finns många andra ytor som du på ett enkelt sätt kan utnyttja och maximera – utan att köket känns trångt. Om du har en köksö kan du exempelvis installera ett vackert takhäng, inspirerat av restaurangkök. En annan yta som ofta är bortglömd är väggen mellan köksbänken och väggskåpen. Varför inte utnyttja den till förvaring och skräddarsy med hyllor, krokar, belysning och magneter för knivar. Med USB-laddare kan du koppla in telefon och läsplatta.

Foto: Marbodal

Det sista tipset är en yta som du inte ser och som ofta glöms bort, nämligen insidan av lådor och skåp. Genom att välja rätt inredning baserat på vad du tänker dig att skåpen ska innehålla kan du få även det minsta köket att kännas stort. Nu finns det flera spännande inredningar på marknaden – anpassade för både stora och små kök.

– Innan du ritar upp eller flyttar in i ett kök – bestäm dig för vilka ytor som ska användas till vad. Och låt en köksdesigner hjälpa dig med planeringen! Det är det värt, avslutar Johanna Wirsén.

Text: Marbodal