Inredarens tips – så maxar du lägenhetens yta

Joanna Bagge, inredare och stylist, sålde nyligen sin lägenhet på Hemnet. Eftersom hon skapat ett hem fullt av smarta lösningar som frigjorde mycket plats på en liten bostadsyta passade vi på att ställa några frågor till henne. 

Du har just sålt din lägenhet på Hemnet. Vart flyttar ni och varför? – Jag flyttade in med mina barn när de var fyra och fem år gamla. Då var lägenheten perfekt för oss tre. Nu är de åtta och nio år och det finns önskemål om egna rum eller i vart fall egna hörn med egna skrivbord. Vi flyttar till en fyra, också här i Majorna i Göteborg.

Joannas smarta skiljevägg som skapat en känsla av flera rum i sovrummet. Foto: Jonas Berg.

Lägenheten, som känns mycket större än en 2:a, har många smarta lösningar, som skiljeväggen vid fotändan av sängen. Hur har du gjort den? – Jag ritar platsbyggda möbler i jobbet nästan dagligen. Jag nöjer mig sällan med förvaringsmöbler som redan finns tillverkade, jag ritar hellre något som passar perfekt för varje rum eller plats. Denna lägenhet har haft otroligt många olika lösningar genom åren men den här känns helt klart mest ultimat. Tillsammans med en snickare löste vi hur jag ville ha det och hur den skulle byggas. Förvaringsskåpet är byggt i valchromat (genomfärgad mdf) och fönstret i trä och glas.

Din hemgjorda sänggavel har blivit väldigt populär och omtalad i inredningsbloggar. Hur har du gjort den? – Vi behövde spara varje centimeter vi kunde till golvyta men ville ändå ha något som skapade känsla av ett sovrum i vår del av rummet. Vi tog två trälister som vi skruvade fast mitt på väggen. Sedan målade vi listerna och väggen nedanför i en annan kulör än i övriga rummet.

Sänggaveln som du enkelt gör själv. Foto: Jonas Berg.

Ni sover fyra personer i sovrummet. Ändå ser det inte trångt ut, mycket tack vare den fina våningssängen. Har du gjort den själv? – Jag har ritat den själv och basen med skåp och lådor har vi köpt på IKEA . Resten byggdes i trä och mdf på plats.

Vad kommer du att sakna mest i lägenheten? – Ljuset! Lägenheten badar i ljus. Och speciellt vackert är det när solen står på de gamla fönstren… det blir magiska skuggspel. Jag har heller aldrig älskat ett kök så mycket som detta, panelväggarna från 1923 ger en speciell känsla till rummet. Och sist men inte minst – det tunga, djupa badkaret på tassar. Ingenstans i världen smakar vinet godare!

Den platsbyggda våningssängen med skåp under gör underverk för dig som behöver tänka compact living. Foto: Jonas Berg.

Joannas tips – så får du till ditt compact living:

  • Mycket stängd förvaring! Sätt dörrar på skåpen, det blir tillräckligt med grejer framme ändå.
  • Vägghängd förvaring. Våra ”sängbord” är kuber som hänger på väggen, det frigör mycket golvyta.
  • Anpassa möblerna efter rummet, inte tvärtom. Ska man bo ett tag i lägenheten tjänar man på att anlita en snickare som kan platsbygga möbler efter rummets förutsättningar.
  • Många i sovrummet? Ha en lugn färgskala på väggar, sängkläder och möbler. Ju mindre ett rum är, desto rörigare känns det med mycket färg och mönster.
  • Ha lagom med grejer i lägenheten. Förvara resten i fina lådor på vinden, byt sedan ut saker från vinden ofta. Då blir sakerna som nya, när man glömt dem lite.
  • Leksaker eller barnböcker måste inte vara i ett ”barnrum”, de kan lika gärna finnas på andra platser. Däremot kan de fortfarande finns bakom dörrar och i boxar. Det där med var sak har sin plats är faktiskt ingen dum idé!

Joanna Bagge, inredare och stylist

Text: Hemnet-redaktionen