Kvalitet och hållbarhet i inredningen

Under december månad har vi en gästkrönikor på Hemnet: stylisten, inredaren och tv-profilen Isabelle McAllister. Hennes sjunde krönika handlar om hur vi skapar en hållbar konsumtion.

Vi lever i en snabbt roterande värld med oerhört många intryck från hela världen. Det är svårt att bara stanna upp och leva totalt asketiskt mitt bland alla andra. Men hur kan vi få uppleva nya saker och njuta av nya prylar utan att förstöra för mycket? Världsekonomin snurrar genom att vi konsumerar och vi måste förstås hålla ekonomin igång men att bli smartare och tänka mer hållbart är en nödvändighet. Vi kan inte konsumera i samma takt som tidigare – men vad kan man själv göra för att det ska bli så bra som möjligt? För min egen del så försöker jag att dra upp vissa riktlinjer som kan ge någon slags vägledning.

isabelle-hallbarhet4

Soffan Rejoin av Emma Olbers för Ire Möbler är Svanenmärkt.

1. Behöver jag verkligen den här prylen? Köp inte bara på impuls för köpandets skull utan ge det lite tid. Den klassiska ”sova på saken” brukar vara bra innan man handlar något nytt.

2. Vad kan jag göra med det som redan finns hemma? Går det att måla om en möbel, byta klädsel på en annan eller kanske till och med bara ställa den någon annanstans så att det känns lite nytt? Alla intryck vi ständigt får gör att vi snabbare tröttnar på saker. Men vi kan lura hjärnan att gilla en pryl längre genom att ge den ett nytt liv eller en ny plats.

isabelle-hallbarhet2

Thomas Lissert är Beckmanseleven som jobbat med recycling. Nyligen så fick han stipendium och tillhörande utställning på Designgalleriet. Läs mer om utställningen här i Stefan Nilsson blogg.

isabelle-hallbarhet5

Mer ur Thomas Lissmans kollektion

4. Second hand! Något som du tröttnat på kan vara en skatt för någon annan. Köp och sälj på second hand och loppisar. Det går att till och med att göra helt nya fynd. Ett plus är ju också att man ibland slipper skruva ihop möbler själv eftersom någon annan redan gjort jobbet.

5. Fråga! Ta tillfälle att påverka när du är i butik. Var är saker gjorda, hur, av vad? Om vi köper bättre produkter och visar att de är efterfrågade så kommer ju branschen till slut att förändras. Se bara på utbudet av ekologisk mat under de senaste åren som har ökat något enormt!

isabelle-hallbarhet6

Juleljus i juletider men låt de rätta ljusen brinna. Via bloggen Husligheter som varje måndag ger superba miljötips fick jag lära mig att det är Svanenmärkta och framförallt ljus gjorda av stearin inte Paraffin som man ska använda. Annars blir det totalgalet för miljön! Så kolla noga!

6. Kvalitet vs hållbarhet När man pratar hållbarhet så dyker ordet kvalitet ofta upp. Men vad menar vi egentligen med det? I grund och botten så pratar vi om att saker är tillverkade på ett visst sätt som är hållbara över tid, eller hur? Tyvärr blandas kvalitet ofta ihop med varumärken, som att även smak och pris per automatik skulle höra ihop med kvalitet. Förr i tiden var det nog sant. Kostade något mer så fick man vad man betalade för. En 50 år gammal trämöbel är ofta av bättre kvalitet eftersom träden de gjordes av fick växa sig starka i många år, till skillnad mot den snabbväxande varianten som vi nu använder oss av.

isabelle-hallbarhet1

När vi flyttade vårt kök så valde jag ett nytt som är gjort av Puustelli Miinus. Köket är helt giftfritt och så ekologiskt som det kan bli. De har lagt om sig fabrik för att kunna bygga dessa kök var stommar är gjorda av biokomposit. Läs mer om mitt val här och se filmen om mitt köksbygge här Foto: Martin Cederblad

Och visst kan det ibland vara bättre att köpa ett nytt kök av ett finare och dyrare märke än hos till exempel Ikea men det behöver inte vara det. Det kan också vara vice versa. Många produkter från olika varumärken tillverkas i samma fabriker, både när det gäller inredning och mode. Ibland har man bytt ut någon detalj men i många fall är de tillverkade på samma sätt med liknande eller till och med samma material – bara paketerade på olika sätt. Det här kan jag tycka är oerhört frustrerande. Jag tror att många av oss vill köpa bra produkter men det är svårt att veta hur och när man gör det. Det räcker alltså inte att bara köpa en produkt på till exempel Svenskt Tenn för att det ska vara hållbart. Men där kommer ju stil in i bilden igen. Eftersom Svenskt Tenns och andra märkesprodukter av hög status är så väl ansedda så är väl hållbarheten längre eftersom folk verkar gilla produkterna över tid. Men är det då legitimt att köpa nytt bara därför, för att andrahandsvärdet är stort? Det är väl egentligen ren spekulation och jag tycker inte den konsumtionsidén håller. Ska vi få till en hållbar konsumtion måste vi alla börja fundera över vad och hur vi konsumerar.