Nyproduktion – så skapar du en inbodd känsla!

Marie Ramse är inredare och har jobbat på JM i 14 år. Hon driver även bloggen Hitta hem som handlar om just nyproduktion. Här är hennes bästa tips kring hur du ger ditt nyproducerade hem det lilla extra.

Hur ska man få till en skön inbodd känsla när allt är nytt och känns lite fyrkantigt? Här kommer några enkla tips om hur du kan ta tillvara de fördelar som en nyproducerad bostad har och gör de kanske lite mindre charmiga faktorerna mindre synliga.

Nyproduktion_bild1

Luftigt med vägghängda möbler

Vägghängda möbler passar bra i nyproduktion där ytorna ofta är effektivt utnyttjade. När man får upp möblerna från golvet upplevs rummet som större och intrycket blir luftigare. Generellt så rekommenderar jag att man väljer lite nättare möbler och gärna en soffa som är några centimeter mindre än vad som kanske får plats. Det ser lätt övermöblerat ut om man trycker in för stora möbler.

Nyproduktion_bild2

Vägghängda hyllor är perfekt för mindre ytor. Här är en klassiker från String som har både hyllor för förvaring och en arbetsyta.

Nyproduktion_bild3

Platsbyggt skrivbord i en nisch är en yteffektiv möbel. Här är den monterad med ena sidan mot en garderob och en sida mot yttervägg. En lådhurts med hjul fungerar som förvaring.

Nyproduktion_bild4

Istället för en tv-vägg kan man ha en förvaringsplats för saker man gillar och gärna vill visa. En favoritmöbel är de man bygger själv av köksskåp med luckor och hänger på vägg. Snygg förvaring där man kan gömma mycket.

Mattor tillför det lilla extra

Golv utan mattor blir lite kärlekslöst. De är basen som gör att möbler bildar en grupp, de tillför det där lilla extra som även gardiner, kuddar och tavlor gör. Ekparkett är ett klassiskt golvmaterial som man ofta använder i nyproducerade bostäder. Det är tåligt och passar till de flesta inredningsstilar. Vilka mattor passar ihop med ekgolv? Här är några tips och bra att tänka på när du ska införskaffa en matta.

Nyproduktion_bild5

Vintage kelimmatta i ull

En mönstrad matta ger rummet mycket karaktär och liv. Det som är runt omkring behöver då vara lite mer dämpat och enfärgat för att det inte ska bli för oroligt. Till ekparkett fungerar de flesta färger men mattor i jordtoner som ovan är ett säkert kort.

Nyproduktion_bild6

Matta från Kasthall

Vill du ha ett naturligt lite rustikt uttryck passar sisal- och hampamattor perfekt. De ger en varm känsla och gör inte så stort väsen av sig utan låter övrig inredning synas.

Nyproduktion_bild7

Ljusa mattor som den här ullmattan har ungefär samma egenskaper som sisalmattan men ger ett elegantare uttryck. En mörk matta blir mer dominant och ger tyngd i rummet. Den osäkre väljer en grå matta som alltid fungerar med allt. Sedan måste du fundera på om du vill ha kort lugg eller lång, med eller utan frans…

Ombonat med gardiner

Nyproduktion_bild8

Ett bra tips när man ska ha gardiner är att montera gardinskenan i taket eller en skena som man fäster högst upp på väggen mot taket. Rummet får då mer volym och takhöjden känns högre. Gardiner gör ofta att det känns mer ombonat. Gardiner i linne har en fin struktur och ljuset silas genom tyget. Vill du ha en stramare look så är enkla rullgardiner ett säkert val. De finns också med linnestruktur.

Mycket fönster innebär många element det blir väldigt fint att bygga in dem med elementskydd. Hos bygghandeln hittar du färdiga skydd som döljer elementen och ger rummet ett lugnare utseende och fönsterbrädan blir nästan som en platsbyggd möbel. Låt fönsterbräda bli ett stilleben med en favorit blomma i en vacker kruka och några utvalda detaljer gärna i glas.

Nyproduktion_bild9

Har man som här ett fönsterparti ut mot en granskog är det allra vackrast att bara låta utsikten vara som en levande tavla.

Organisera & förvara i hallen

Nyproduktion_bild10

Bilder från mäklarfirman 55kvadrat & Stylizimo Blog

Hallen är språngbrädan in och ut ur hemmet. Här ska allt och alla passera. Så här gäller det att tänka till och organisera. Förvaring brukar vara det man saknar mest. Man kan ha öppen förvaring som den till vänster på bilden. Den funkar bra i små utrymmen så att man inte stänger igen ytan. Har man plats så är en garderobslösning att rekommendera. Speciellt om man har möjlighet att skräddarsy förvaringen som här där man har fått till en lösning som också har en sittplats. Det är IKEA:s Stuvaserie man har använt till att både förvara hängande kläder och vantar och mössor i lådor.

Smart till tvätten

Nyproduktion_bild11

Ibland får man välja – praktiskt eller snyggt. Badrummet rymmer ofta både tvättmaskin och torktumlare. Vad gör man med all tvätt som ska torka? Det är inte så kul att ha en vandrade torkställning i lägenheten. Nu finns det finns riktigt bra handdukstorkar som både tar hand om tvätten och däremellan fungerar som en handdukstork. Den här modellen som heter John motsvarar 10 meter torklina.

Det här var några tips som jag hoppas kan vara till någon hjälp för dig när du planerar ditt nya hem. Lycka till!