Nu flyttar vi ut – 5 enkla steg till en härlig uteplats!

Äntligen uteliv och dags att fixa trädgård, uteplats och balkong! Royal Design tipsar här om fem enkla steg till en mysig och härlig utemiljö.royaldesign1

Solcellslampor och vattenkaraffer från Eva Solo

Möblemang – äta & hänga

Det mest underbara med sommaren är att man äntligen kan sitta ute och äta. Att få uppleva den varma, härliga solen och de ljumma kvällarna. Bjud över nära och kära på middag eller en snabb fika på uteplatsen. Har du en balkong eller en uteplats som är liten – satsa då på cafémöbler i någon läcker färg. Får du plats med ett större och mer rejält matbord och stolar är det väl värt att investera i det. Här sitter man bekvämt under middagen och långt in på småtimmarna.

Har du riktigt gott om plats – satsa på en härlig loungegrupp med sköna soffor och fåtöljer. Här får man känslan av att hela vardagsrummet flyttar utomhus. En solstol eller solsäng på det och du har ett perfekt ställe för varma sommardagar, för en stunds bokläsning eller varför inte en tupplur efter middagen…

FermobBistro

Fermobs Bistro caféstolar finns i flera glada färger

Oxno

Oxnö matbord och stolar och Marstrand ljuslyktor kommer från Skaargarden.

Playa

Solsängen från EMU heter Playa och finns i fyra olika färgkombinationer.

Glöm inte belysningen!

Vill du ha en mysig uteplats – glöm inte belysningen! Den är minst lika viktig ute som inne. Det blir mer stämningsfullt, den kan lysa upp fina blommor och planteringar och sedan är det ju trevligare att kunna se den man pratar med fast det har blivit midnatt och mörkt. Kom ihåg att sprida ut ljuskällorna på uteplatsen, tex på golvet, på väggen och på bordet. Solcellslampor är ett smart alternativ om du inte har tillgång till något eluttag på din uteplats eller bara vill slippa sladdar.

Tipi

Tipi utomhuslampa från Skargaarden

outdoor-gregg-floor

Outdoor Gregg från Foscarini

Frossa i textilier

Ett enkelt knep att skapa en ombonad och mysig känsla på sin uteplats är att använda massor av textilier i alla former, så som mattor, kuddar och plädar. Våga satsa på textilier i olika mönster och färger – det ger ett gladare och somrigare intryck. Satsa på en matta i plast som klarar av att ligga ute hela sommaren och som enkelt kan torkas av. Kuddar och plädar däremot är det viktigt att ta in, eller förvara i en låda på uteplatsen.

BritaSweden_GunnelMatta

Plastmatta Gunnel från Brita Sweden

DayHome

Kuddar från Day Home

Stora trenden – växter & odling

En av årets hetaste trädgårdstrender är att odla ätbart. Har du inte trädgård, odla i krukor på balkongen eller i miniväxthus inomhus. Häng upp växterna i amplar för att frigöra yta på golvet eller låt växterna klättra upp för en spaljé för att få upp det gröna på höjden. Samla också gärna ihop krukorna om du har flera, så blir det en fin samling. Det blir även lättare att vattna dessa när alla är samlade på ett och samma ställe. Här kan du då tänka på att ha olika storlekar på krukorna för ett mer intressant intryck.

Greenhouse

Greenhouse från Design House Stockholm

Det är de små detaljerna som gör det

Glöm inte bort att dekorera uteplatsen med fina ljuslyktor och andra dekorativa prylar som du gillar. Har du en vanlig grön vattenslang hängandes mot husfasaden kan man byta ut den mot en snyggare variant – det finns t.ex. slangar i guld eller med fästen som ser ut som renhorn – något för sommarstugan norröver? Kom ihåg att det är de små detaljerna som gör det och sätter stämningen på din uteplats!

GardenGlory

Vattenslangar och Renhorn väggfäste från Garden Glory

DropLanterna

Drop Lanterna från House Doctor

RoyalDesign.se hittar du just nu mer än 500 st produkter för din uteplats, balkong eller trädgård och nästan 1000 olika utemöbler.

Text: Ida Ahlström/Ida Inreder