Så lyckas du med växter på balkongen

Vi drömmer väl alla om en egen grönskande oas? En härligt prunkande altan, balkong eller kanske rent av en hel trädgård. Nu när sommaren äntligen står för dörren är det dags att ta fram skaparlustan. Med växter, stora krukor och balkonglådor skapar du lätt ditt eget paradis.

varblomma[2]

Vad ska jag plantera?

Säsongsväxter, det vill säga de ”klassiska” sommarblommorna är optimala att plantera i krukor utomhus. Pelargoner, petunior, penséer, tagetes – alla är de ettåriga växter som har lång blomningstid från vår och höst.

Medelhavsväxter såsom oliv- fikon- och citrusträd liksom buskar som buxbom, klätterväxter och perenner gör sig väldigt bra i stora krukor och kärl. De har en kortare blomningstid men har ofta vackra bladverk som är vackra under hela säsongen och många av dem går att övervintra.

Träd, buskar och större växter ger en fin stomme till altan och balkong. Med perenner, sommarblommor och kryddor sätter du färg och extra liv i dina planteringar. Många marktäckande perenner passar bra som undervegetation även i stora krukor.

Hur ska jag plantera?

När det kommer till att arrangera flera växter i samma kruka så är det bara fantasin som sätter gränser. Att blanda in växter med vackra bladverk som till exempel palettblad, silverek eller prydnadsgräs är ett bra tips.

150319_Plantagen_Miljo13748[2]

Det finns växter för alla väderstreck och exempel på växter som trivs bra i soliga lägen är pelargon, stjärnöga, rosenskära, sommardahlia och verbena. För skuggiga lägen så lämpar sig blommor som fuchsia, sommarbegonia, petunia och snöflinga väl. Är det halvskugga så passar till exempel klockranka eller blåkrage.

Steg för steg – så lyckas du med balkongodlingen

  1. Använd alltid tillräckligt stora krukor. En större kruka kan hålla mer av både vatten och näring, vilket gör att växterna kommer att utvecklas betydligt bättre. Om krukan står exponerad för väder och vind är det viktigt att det finns dräneringshål i botten så att överskottsvatten kan rinna ut.
  2. Använd jord av hög kvalitet, exempelvis U-jord eller trädgårdsmästarjord. Börja med ett cirka tio centimeter tjockt lager lecakulor i botten. Blanda upp jorden med långtidsverkande gödsel innan du plantera dina blommor. Långtidsverkande gödningsmedel frigör näringen långsamt under hela växtsäsongen och växterna har därigenom alltid god tillgång på näring.
  3. De växter som ska planteras ska vara väl genomvattnade innan plantering. Vid planteringen tar du bort innerkrukor och placerar växterna i ungefär samma jordnivå som de tidigare haft, dvs inte för djupt men inte heller för grunt.
  4. När du sedan ska arrangera dina växter – sätt dem på ett avstånd så att bladverken precis nuddar vid varandra.
  5. Efter planteringen så vattnar du igenom det hela grundligt. Låt planteringen sedan torka ut lite lätt innan du vattnar nästa gång. De flesta växter trivs bäst när tillgången på fukt är jämn, utan att det för den skull är blött. Genom att känna efter med fingret någon centimeter ner i jorden går det att hålla koll på fuktigheten. Under varma dagar är det bra att vattna tidigt på morgonen och/eller på kvällen. Tillför växtnäring under hela säsongen.

Vattenkanna[2]

Fler tips på växter och hur du lyckas med växterna på din balkong hittar du hos Plantagen.