Nyproduktion – så färgsätter du!

Marie Ramse är inredare och har jobbat på JM i 14 år. Hon driver även bloggen Hitta hem som handlar om just nyproduktion. Här är hennes bästa tips om vad du ska tänka på när du ska välja färg och tapeter till ditt nya hem.

Att välja färg och tapeter när man köper nyproduktion är inte alltid lätt när det kan vara år kvar till inflyttning. Många väljer vitmålade väggar för att sedan måla och tapetsera själva när de flyttar in. Här är några enkla tips som gör att du kanske vågar slå till på rätt färg direkt.

färg-vitt

Vitt och ekparkett gör sig fint ihop och du kan lätt inreda med fina detaljer i färg, såsom kuddar, tavlor och blommor. Foto: JM

Vitt + ek = sant

Ljusa färger är ett tryggt val i nyproduktion där alla snickerier är vita, och den så kallade Stockholmsvita, bruten vit eller S 0502-Y som färgkoden heter, är populär. Ljusa färger gör att man upplever ett rum som större och lugnare. Tänk på att vitt inte alltid är vitt utan kan ha många olika nyanser.

Ekparkett som golvmaterial är vanligt i nyproduktion och kombinationen ekparkett och vita väggar är klassiskt och funkar med nästan allt. De vita väggarna tar fram träets egenskaper och ger värme till rummet. Att ha alla rum i vitt gör din bostad väldigt luftig och rymlig.

Vårens färger går i beiga, pudriga toner och den som vågar lite mer väljer en ljusrosa kulör. Se upp med ljusa färger med rött i, de kan lätt slå i toner som man inte hade räknat med.

rosa vägg

Rosa är vårens hetaste färg och finns även som tapet i Boråstapeters kollektion Pigment.

Våga färg!

Vågar du använda färg så gör det! Mörka färger kan verkligen förvandla en yta. Rummets proportioner blir tydligare, snickerier som dörrar och socklar blir mer markerade. Rummet blir mer dramatiskt ju mörkare kulör du använder och man upplever att rummet krymper lite. Ekparketten kommer att bli lite mindre framträdande och dämpad. Jag gillar att använda mörka kulörer i hallar och sovrum – i hallen för att det blir spännande och man blir nyfiken på resten av bostaden men också för att det är så praktiskt, vita väggar blir ju lättare smutsiga av skor och ytterkläder. I sovrum är mörka väggar lugnande och inbjuder till sovmorgon.

Vågar du inte ett helt rum – testa med en fondvägg! Det räcker gott för att få ett spännande rum, och är dessutom väldigt enkelt att måla över om du skulle tröttna.

nyprod_farg1

Fondväggen är fortfarande ett säkert kort och enkel att förändra. Foto: JM

Tapettricks som funkar

Tapeter och mönster – hur ska man göra för att det inte ska bli för mycket av allt? Som med all inredning gäller det att ha en röd tråd som man håller fast vid. Vill du ha mönstrade tapeter, använd samma bottenfärg i tapeten som väggen eller rummet bredvid har. Det blir ofta en fin harmoni om man upprepar det man gör, men i det här fallet tillför man också ett mönster. Att ha olika tapeter i alla rum kräver en stor fingertoppskänsla, det kan lätt blir rörigt och oharmoniskt.

färg nyprod

Om du tapetserar en fondvägg, låt gärna övriga väggar gå i samma ton som någon detalj i tapeten. Foto: Boråstapeter

nyprod färg2

Satsa på tapeter i ett rum, låt resten vara enfärgat. Tänk på att en fondvägg även kan vara ett hörn! Foto: Boråstapeter

Slutligen, några tumregler när du väljer färg: • Ljusa kulörer gör rummet större och får ekparketten att framträda. Vita rum tröttnar man sällan på och går att variera i oändlighet genom att tillföra detaljer ton i ton eller i kontrast. • Mörka färger krymper rummen men ger tydligare proportioner och de vita snickerierna träder fram mer. Ekparketten blir ett med rummet och resultatet blir harmoniskt. • Tapeter med mönster kan ge även det tråkigaste rummet karaktär och utstrålning men det är lätt att det blir för mycket. Satsa på ett rum och låt resten vara enfärgat. Enfärgade tapeter med struktur kan vara väldigt fint och ge rummet djup.