De bor bokstavligen i ett konstverk

Då byggdes husen bäst och värst

Vilken bostadsera är din favorit? Och när är huset du bor i byggt? Här får du en guide om vad som kännetecknar olika tidsepokrar och vilken bostadsstil som faller dig bäst i smaken.

20-tal – KLASSICISM Man ville bygga elegant och enkelt och hittade inspiration från Rom och antikens Grekland. Ofta byggdes de finare husen med sal, salong och herrum och gärna också en pigkammare. Valv kring ytterdörren var inte heller ovanligt. Allt skulle kännas balanserat och symmetriskt. I början av 20-talet var det populärt med fasaddekorationer men som under senare delen tonades ner då funktionalismen tog över.

Typiska detaljer: ⁃    Dyrbara material som elfenben, emalj och brons ⁃    Starka färger med inspiration från Orienten ⁃    Stora spröjsade fönster ⁃    Pärlspontpanel på både väggar och tak.

Ett hus från 20-talet med stora fönster

30-tal – FUNKTIONALISM Funkisstilen gör sitt inträde på 30-talet. Det skulle vara funktionellt, sparsmakat och enkelt. Bostaden skulle anpassas efter familjens behov för att få en så välfungerande bostad som möjligt. Sällskapsytorna skulle samla familjen och istället blev köket mindre. Sovrum placerades vanligtvis i norr och sällskapsrum i söder. Taken blev plana utan taksprång fasaden slät och utan onödig dekoration.

Typiska detaljer: ⁃    Släta köksluckor ⁃    Ljusa, enfärgade eller småmönstrade tapeter ⁃    Glasburkar för förvaring ⁃    Kvadratiskt kakel 15 x 15 cm

40-tal – ÅTERHÅLLSAMHET Det är bostadsbrist och trångboddhet är ett problem i Sverige. Det skapas en reaktion mot det tidigare mer elitistiska formspråket och folkhemmet står i centrum. Från 30-talet märker man förändring bland annat på fasaden där spritputsen, en mer grovkornig puts blev populär. Garderober och förvaring blev viktigare för att ta vara på utrymmet i den mån man kunde, likaså platsbesparande enklare möbler. 40-tals hus är ofta gedigna och håller bra kvalitet.

Typiska detaljer: ⁃    Pinnstolar ⁃    Stavparkett av ek och bok ⁃    Vita, beiga snickerier ⁃    Perspektivfönster utan spröjs ⁃    Schackmönstrade golv

50-tal – OPTIMISM Kriget är över och optimismens tidsålder är här. Nu kommer importen igång vilket gjorde att man fick tillgång till träslag från utlandet. Teak blev största modet. Souterränghus i gruppbebyggelse blev vanligt. 50-tals hus är kända för att vara rejäla och säkra köp med bra standard. Husen byggdes i sten och betong och väggarna ofta i tegel. Konstruktion och material håller hög kvalitet. En normalvilla från tidigt 50-tat bestod av 3 rum och kök fördelat på 70 kvm.

Typiska detaljer: ⁃    Plastdetaljer i inredningen ⁃    Fondväggar med grafiska mönster ⁃    Teak och mahogny ⁃    Arne Jacobsen-stolar ⁃    Glasbetong

60-tal – FRAMGÅNG På grund av fortsatt bostadsbrist börjar miljonprogrammen byggas. Man ville bygga mycket på kort tid, vilket gör att allt standardiseras. Det går bra nu, och medelklassen växer och kräver allt högre standard. Arkitekturen kännetecknas av kostnadseffektivitet vilket gjorde att man inte svävade ut i några onödiga dekorationer. Man experimenterar med nya material som mexisten och betong och den absolut senaste trenden är inredd gillestuga.

Typiska detaljer: ⁃    Färg Färg Färg! Gärna skrikig orange och knallgul. ⁃    Vävtapeter ⁃    Heltäckningsmatta ⁃    Glasade vardagsrumsdörrar

Hus från 60-talet. Lägg märke till det orange taket.

70-tal – LÅGKONJUNKTUR 70-talshuset är det vanligaste småhuset i Sverige. Detta är eran då vi välkomnar bastun in i hemmet. Barköket gör också inträde. Tegel och träpanel kombineras. Nu börjar man på allvar tänka till vad det gäller planlösning och man försöker fördela en lagom storlek på alla rum, vilket också ger köket sitt rätta utrymme. Tyvärr har många 70-talshus fukt- och ventilationsproblem då trä vanligen trycktes rakt ner i betongen, vilket kan orsaka problem. Man ska också vara obs på asbest när man renoverar ett 70-talshus. Asbest är ofarligt då det är bundet, men dammet som bildas då det bearbetas är cancerframkallande.

Typiska detaljer: ⁃    Brun och orange inredning ⁃    Mönstrat kakel ⁃    Furu och trä ⁃    Sammetssoffor och skinnfåtöljer ⁃    Blommigt

Hus från 70-talet med exempel på kombon tegel och trä

80-tal – POSTMODERNISM 80-talshusen utgörs till stor del av katalogshus, men med ett stort utbud. Köparna skulle kunna variera sig. Tyvärr bär dessa hus med sig en del av 70-talets sjukdomar med fukt och ventilationsproblem som orsakas av själva byggtekniken. Vad det gäller mångfamiljshus vill man urskilja sig från miljonprogrammen och man planerade in variation i byggandet. Inredningsmässigt fångade 80-talet upp en del historiska element såsom valv och pelare. Och man blandade stilar friskt mellan olika stilar och epokrar.

Typiska detaljer: ⁃    Strukturtapet ⁃    Spegelväggar ⁃    Vattensängar ⁃    Porslinsfigurer

90-tal – MINIMALISM Fuktproblemen fortsätter.  På grund av ekonomisk osäkerhet byggde man billigt och det viktigaste av allt var att det skulle vara energisnålt. Man isolerade med tjocka lager av mineralull eller cellplast för att hålla husen varma och därpå ett lager puts. Här smyger sig väta snabbt in. Arkitekterna visade annars en förkärlek för stora glaspartier och rena former. Man ville ha tydliga linjer, vitt och rostfritt.

Typiska detaljer ⁃    Tapet med border ⁃    Lavalampor ⁃    Japanska bonzaiträd ⁃    Koboltblå ⁃    Sackosäckar