Så hänger du snyggaste tavelväggen!

Finns det något snyggare – och svårare! – än en välkoordinerad tavelvägg? Många avvaktar in i det sista eftersom man är rädd för att göra hål i väggen och är osäker på hur tavlorna ska sitta. Royal Design visar med några enkla knep hur du kan skapa en riktigt snygg tavelvägg och slipper onödiga och förargliga hål i väggen.

Steg ett – och det här är det viktigaste! Börja alltid med att placera ut tavlorna på golvet. Då kan du flytta runt och ändra om hur mycket du vill tills du får fram en fin tavelvägg som du är nöjd med. Men hur ska man tänka när man placerar ut dem?

Linje nedtill eller upptill

Att linjera tavlorna antingen nedtill eller upptill är ett enkelt knep som alltid blir snyggt. Det blir lite olika stil på dem, så prova dig fram vilken linje som passar bäst.

Posters från Ylva Skarp och Vanilla Fly

Sedan gäller det att hitta en balans mellan motiven i tavlorna och ramarna. I denna tavelvägg är det till exempel svartvita bilder med några inslag av blått. De två tavlorna som har blått i sig är så långt ifrån varandra som möjligt så den blå färgen sprider ut sig på tavelväggen. Ramarna är i ek och svart, och det är samma här, sprid ut så att det blir en snygg blandning mellan olika färger och träslag. Använd även olika storlekar på tavlorna för ett mer levande intryck.

Här är samma tavelvägg som ovan fast med en linje upptill istället – visst blir det en viss skillnad?

Posters från Ylva Skarp och Vanilla Fly

Blanda stående och upphängda

Om du vill skapa en lite annorlunda tavelvägg som drar till sig blickar – satsa då på att blanda stående och upphängda tavlor. Då kan du också överlappa några tavlor med varandra – supersnyggt!

Posters från Ylva Skarp

Här har man verkligen använt fantasin och tagit ut svängarna när man skapat en cool tavelvägg runt ett fönster. Några tavlor står i fönstret och på golvet, några är upphängda runt fönstrets hörn – ett hett tips om man vill göra något utöver det vanliga.

Posters från Lisa Bengtsson

Enkelt & stilrent – ett säkert kort


Är du kanske mer för en mer enkel och stilren tavelvägg? Använd då likadana ramar i samma storlek som placeras i linje med varandra. Det är också ett säkert kort om det känns svårt att få ihop en tavelvägg med olika storlekar, färger och material på ramarna. Motiven får även gärna vara svartvita för ett mer stilrent och enhetligt intryck.

Posters från Selected by Walnutstreet

Text: Ida Ahlstöm, Ida Inreder

På RoyalDesign.se finns mer än 100 000 produkter inom design, möbler, belysning och inredning för hela hemmet. Här hittar du både designklassiker och nya favoriter för alla rum!