10 steg – ordning i barnrummet

Hösten är här och en ny termin har precis dragit igång. Sommarkläder ska bort, barnen har växt ur sina leksaker och förrådet svämmar över. Behovet av organisation är skriande. Känns det igen? Följ vår artikelserie där förvaringsexperten Paulina Draganja, som driver bloggen Förvaringsdrottningen, tipsar om hur du enkelt tar dig an rum för rum.

Vem vill inte ha ordning i barnummet, med alla leksaker liggande prydligt och på sin plats? Och vilken förälder vill inte att barnen ska leka med alla sina leksaker, inte bara med de allra senaste? Hur får man till det? Nyckeln är som vanligt – att rensa kontinuerligt och skapa funktionell förvaring. Här kommer 10 tips på hur du kan åstadkomma detta.

Fler tips? Här kan du läsa artikeln om hur du snabbt organiserar förrådet!

1. Ha leksakerna i rätt höjd! Det är viktigt att barnen kan komma åt sina leksaker. Lägg därför det som du vill att barnen ska komma åt i deras höjd.

forvaring
Låga förvaringsmöbler, korgar etc är perfekt för de prylar som barnen lätt ska komma åt. Bilder på vad som ligger var gör det både lättare att hitta och städa undan!

2. Skapa översikt! Ska barnen få leklust så är det också viktigt att de får en bra översikt över leksakerna. Det skapar du genom att barnen kan se leksakerna eller att leksakerna är grupperade på ett logiskt sätt. Exempelvis pyssel, rit- och målartillbehör, lego, gosedjur, spel etc.

barnrumshylla
Bra översikt är A och O om barnen ska uppmuntras till lek. Smålådor i stora lådor ger dem bättre överblick.

3. Märk upp med bilder Märk också upp olika lådor med bilder så att barnen snabbt kan få en uppfattning om vad som finns inuti dessa.

skjortor
Både leksakslådor och garderob kan organiseras med bilder på vad saker hör hemma, så hittar barnen lättare på egen hand!

4. Underlätta förflyttning Barnen vill såklart inte alltid leka i sitt rum. För att lätt kunna flytta på olika slags leksaker och pyssel kan de med fördel förvaras i lådor på hjul som man lätt kan flytta fram och tillbaka mellan olika rum. På så sätt blir det även lättare att plocka undan.

5. Dela upp småsaker Dela av större lådor i barnens rum genom att använda mindre behållare inuti dem. Då blir det lättare att få överblick och se de olika småsakerna i lådan.

pennor
Använd småbehållare i stora! Ha inte allt i en stor rörig pyssellåda, utan flera små så att barnen kan hitta och flytta runt det de vill ha just för tillfället.

6. Älska väggförvaring Använd krokar så kan du hänga en hel del på dem. Allt från hörlurar till hopprep och medaljer.

barnrum
Väggförvaring är fantastiskt! Dels blir det som en fin inredningsdetalj, dels maximerar du förvaringen och dessutom ser barnen vad de letar efter.

7. Byt ut leksaker med jämna mellanrum Stora otympliga leksaker kan du ha växelvis i barnrummet. Byt exempelvis ut dem kvartalsvis eller halvårsvis. Barn blir alltid glada att återse sina leksaker och börjar då leka med dem igen. Samma sak kan du för övrigt göra med alla barnens leksaker – byta ut dem med jämna mellanrum alltså.

8. Dela av rummet Ska fler barn dela på barnrummet och det finns möjlighet till det så kan du dela av rummet med bokhyllor.

9. Organisera småplocket Med hjälp av hyllinsatser och stapelbara lådor kan du också få plats med fler småsaker som hjälper barnet att skapa sig överblick.

leksakshylla
På loppis kan du fynda fina hyllor med små fack för alla småprylar barnen har: legogubbar, minidjur, kinderäggsleksaker och allt möjligt småplock!

10. Utnyttja dörrar På insidan av dörren kan du hänga upp förvaring med fickor, i vilka du exempelvis kan lägga barnens gosedjur. Överskådligt och välorganiserat!

omslagsbild
Paulinas bok ”Förvara Smart”. Foto: Ulf Huett/Bokförlaget Semic

Tips! Du hittar fler smarta och inspirerande barnrumslösningar hos Elfa som hjälper dig att komma iordning!

Elfa logo_ECBO