10 tips för att organisera din tvättstuga!

Hösten är här och en ny termin har precis dragit igång. Sommarkläder ska bort, barnen har växt ur sina leksaker och förrådet svämmar över. Behovet av organisation är skriande. Känns det igen? Följ vår artikelserie där förvaringsexperten Paulina Draganja, som driver bloggen Förvaringsdrottningen, tipsar om hur du enkelt tar dig an rum för rum.

En rymlig tvättstuga med plats för att både sortera, hantera och förvara tvätten är mångas dröm. Men ibland får man nöja sig med en tvättmaskin i badrummet eller en före detta klädkammare. Oavsett hur din tvättstuga ser ut kan du ha nytta av några tips som optimerar utrymmet, förbättrar din förvaring och minskar tiden du behöver tillbringa i tvättstugan.

Fler tips? Här kan du läsa artikeln om hur du snabbt organiserar förrådet!

1. Rensa! Plocka bort allt sådant som inte behöver vara i tvättstugan.

2. Många tvättkorgar är A och O Om du skapar plats åt tvättsortering så slipper du sortera innan du ska tvätta. Minst tre eller fyra behållare är bra att ha. Dela upp dem i den sorts tvätt som du tvättar oftast, t ex 40 grader vitt, 40 grader kulör, 60 grader och 30 grader. Märk upp behållarna så att det tydligt syns vilket slags tvätt som ska slängas i dem.

tvattkorgar
Ju tydligare du märker upp smutstvätten, desto snabbare går det när den ska tvättas. Foto: Ulf Huett

3. En tvättkorg i varje sovrum? Har du tvättstugan på ett annat våningsplan än sovrummen kan det vara en poäng att ha en tvättkorg i varje sovrum. Det minskar risk för smutstvätt på golvet, stolar, sängar eller bord…

4. En plats för udda strumpor Fixa en låda eller en box åt sockar som saknar sin partner. Gå igenom dem med jämna mellanrum. Efter hand har de flesta hittat sin andra halva. Övriga rensar bort efter hand då du märker att partnern har försvunnit för gott.

5. Utnyttja vägg och tak Vill du kunna torka din tvätt i tvättstugan? Det kanske går att hänga upp linor eller ett torkställ på väggen eller i taket?

torkhylla
En torkhylla på väggen spar mycket plats! Foto: Elfa

6. Som sagt – utnyttja väggarna! Strykbrädan kan du också hänga upp på väggen. Likaså strykjärnet. Då kan det både förvaras på ett bra sätt och svalna utan att någon riskerar att bränna sig på det. Nyttja väggarna maximalt genom att sätta upp hyllplan och skåp.

vaggforvaring
Tänk väggförvaring! Du kommer att få så mycket bättre överblick OCH bibehålla ordningen i din nystädare tvättstuga. Foto: Elfa

7. Dölj tvättmaskinen Vill du dölja din tvättmaskin och / eller torktumlare kan du hänga ett draperi eller linnegardin framför. Har du tillräckligt med plats så kan du montera skjutdörrar och på så sätt avgränsa tvättmaskinen från resten av utrymmet.

draperi
Om du har möjlighet, göm ”minitvättstugan” bakom ett draperi. Om du förvarar tvättmedel och andra rengöringsprylar i korgar går det både snabbare att plocka fram dem vid tvätt och när du ska städa.

8. Förvaring på tvättstugedörren Dörren till tvättstugan kan du så klart också använda till att förvara saker på. Det finns krokar, fickor av tyg eller diverse behållare att hänga på dörren.

9. Se över belysningen Har du bra belysning i din tvättstuga? Det är viktigt att kunna se bra där och det hjälper dig att bli snabbare med dina tvättbestyr.

10. Snygg förvaring Har du tvättmedelskartonger och sköljmedelsflaskor framme? Häll över i snygga och enhetliga förvaringsburkar så ser det inte lika rörigt ut. Du hittar snygga burkar på bl.a. Lagerhaus och Granit.

På Förvaringsdrottningens blogg kan ni läsa om en riktig tvättstugemake-over, ifall du vill få ännu fler tips och låta dig inspireras.

omslagsbild
Paulinas bok Förvara smart. Foto: Ulf Huett

Tips! Du hittar flera smarta och inspirerande förvaringslösningar hos Elfa som hjälper dig att komma iordning i tvättstugan!

Elfa logo_ECBO