Lamino – en folkkär och stilren klassiker!

Året var 1956 när Laminofåtöljen började tillverkas, och idag 60 år senare är det en riktig klassiker som finns i många svenska hem. Royal Design ger er här en inblick i dess historia.

Designern bakom denna fantastiska fåtölj är formgivaren Yngve Ekström – 1913-1988 – grundaren bakom Swedese. Redan som 13-åring började han att arbeta på ett sågverk, och det brinnande intresset för hantverk och snickeri fick Yngve från sin far Oskar Ekström, som svarvade pinnstolar åt Hagfors Stolfabrik.

Yngve Ekström, designern bakom Laminofåtöljen.

Laminofåtöljen skulle alltså komma att skapas drygt 40 år efter att han kom in i möbelbranschen, och under alla dessa år hade Yngve samlat på sig en enorm erfarenhet och experimenterat mycket med träslag, former och linjer.

Yngve Ekström ville skapa en bekväm fåtölj som samtidigt var enkel, nätt och vacker att se på – och det lyckades han verkligen att göra med Lamino. Den korades även till ”Århundradets svenska möbel” i en omröstning gjord av tidningen Sköna Hem år 1999.

Lamino i Fårskinn/Ek, Sahara från Swedese.

Med de vackra och enkla linjerna platsar serien i de flesta rum – vardagsrummet, sovrummet, kontoret eller hallen. Har du kanske en tom yta i ett rum är en uppsättning av Lamino fåtölj, Lamino pall och Lamino bord en riktig fullträff som garanterat kommer att hålla både stilmässigt och materialmässigt livet ut.

Den kanske mest populära utformningen av denna fåtölj är i ek och fårskinnsklädd, det kan bero på att det var just denna som Yngve formgav först av Laminoprodukterna.

Lamino Set Fårskinn/Ek, Graphite & Lamino Bord 46 cm, Ek från Swedese.

Under åren har även fåtöljen fått flera olika utföranden – till exempel med svart och vit läderklädsel. På så sätt får den olika uttryck och passar därför till flera stilar, alltifrån den minimalistiska stilen till retro.

”Att ha gjort en bra stol är kanske inget dåligt livsverk”, sade Yngve Ekström. Med tanke på Laminos succé är vi benägna att hålla med.

Lamino Fåtölj Läder/Ask, Vit från Swedese.

Text: Ida Ahlström, Ida Inreder

På RoyalDesign.se finns mer än 100 000 produkter inom design, möbler, belysning och inredning för hela hemmet. Här hittar du både designklassiker och nya favoriter för alla rum!