Avsnitt 1: Att behålla lugnet i flyttkaoset

I veckans avsnitt mötte vi Army of Lovers-sångerskan Dominika Peczynski, som kanske verkade ko-lugn inför försäljningen men i själva verket var nära ett sammanbrott. Vi följde unga paret Anna & Erik som sålde sitt radhus med Gävles förmodligen skönaste mäklare och som befarade en ”kris” om radhuset inte blev sålt. Vi tittade också in hos Christina & Niklas, det omaka men ack så förälskade paret som var i färd med att sälja sitt drömhus.

Se avsnittet på TV4-Play

Därför är det stressigt att flytta – och så blir det lättare

Dominika Peczynski ska efter 15 år sälja sin älskade 4:a på Mariatorget i Stockholm för att flytta till något större. I veckans avsnitt fick vi en rundvandring i våningen som bl a har en gästtoalett i inredningsstilen “Dictator chic” samt två badrum och ett kök som enligt Dominika är “K-märkta av henne själv”. Vi fick också bevittna hur en flytt, hur positiv den än må vara, kan göra den mest luttrade affärskvinna väldigt stressad.

Att flytta är jobbigt och stressigt för de flesta. Men vad är det som gör det så stressigt? En hel del, förklarar psykolog Linn Almlöf på Stressmottagningen, och ger samtidigt tips på hur vi kan göra flytten enklare.

– Ofta är en flytt kopplad till olika förändringar i livet. Du kanske ska flytta isär, flytta ihop eller har fått barn och behöver större. Allt det där är ju stressfaktorer i sig, och behöver inte hänga ihop med själva flytten, säger Linn Almlöf, legitimerad psykolog på Stressmottagningen i Stockholm.

Holmes och Rahes stresskala rangordnar stress för olika livshändelser där boendet och den ekonomiska situationen är två stora punkter. – Att byta boende är en stressfaktor. Och många som flyttar tar lån för första gången eller kanske ett större lån än tidigare, det påverkar stressen, säger Linn. Flytten kan också innebära en ny stadsdel, stad, förskola eller arbetsplats – kopplat till mycket ovisshet. – Att inte har svar på frågor upplever vi människor som väldigt stressande.

Dom3
Planera, planera, planera – och gör det i god tid. Annars kan flytten bli en stor stressfaktor.

Dra inte igång nya projekt

Vid en flytt ska man ofta göra tusen saker samtidigt. Slänga, packa, sortera, sälja på Blocket, köpa nya grejer, måla eller vad det nu kan vara. – Vi tänker att vi ska passa på att göra så mycket när vi ändå flyttar. Det blir en ökad belastning på en redan krävande situation. Så börja i tid! Stress upplever vi generellt när kraven ökar och det finns brist på återhämtning.

Och det är lätt att det blir så i en flytt. Att man ska maxa timmarna man ändå hyr släpet, gå igenom en massa lådor som stått eller ta tag i andra projekt. – Förbered istället med goda marginaler. Allt tar mer tid än vad du tror. Börja slänga, packa och sortera det du kan långt tidigare, så att det inte görs i samband med flyttdagarna. Och samarbeta. Kommunikationen slutar lätt att fungera vid stress. Bättre att innan ha koll på vem som gör vad med tydlig ansvarsfördelning.

Stanna upp och ladda om

– Ta pauser! Vi är generellt dåliga på det och i en flytt är vi knappast bättre utan gör istället väldigt många saker samtidigt. Det blir oftast inte så effektivt i slutänden. Ta en mikropaus på ett par minuter, det kommer du långt med. Stanna upp, slappna av, andas och ladda om. Och försök kom ihåg att äta och dricka.

Linns tips: – Börja i tid – Gör inte allt samtidigt – Samarbeta – Ha tydlig ansvarsfördelning – Ta mikropauser – Kom ihåg att äta och dricka

Stressmottagningen kan du läsa mer om stress.