5 steg för att få ordning i garderoben!

Hösten är här och en ny termin har precis dragit igång. Sommarkläder ska bort, barnen har växt ur sina leksaker och förrådet svämmar över. Behovet av organisation är skriande. Känns det igen? Följ vår artikelserie där förvaringsexperten Paulina Draganja, som driver bloggen Förvaringsdrottningen, tipsar om hur du enkelt tar dig an rum för rum.

Känner du att du inte har något att ha på dig fastän garderoben är full? Då är det ett tydligt tecken på att det är dags att rensa och organisera den! Du kan nämligen inte se skogen för alla träd som det brukar heta. Känns det som en överväldigande uppgift? Här kommer en enkel steg-för steg guide som kommer att hjälpa dig att skapa varaktig ordning i garderoben.

kladhog
Börja rensningen med att plocka ut allt ur garderoben. Jo, precis allt!

1. Ut med allt! Jo, allt. Inget fusk här. Annars får du inte den överblick som du behöver för att planera din framtida garderob.

2. Rensa, rensa, rensa ”If it doesn’t make you fabulous – don’t keep it”. Detta är min gyllene regel. Lura inte dig själv. Känns plagget inte riktigt du längre eller har det aldrig känts riktigt du så kommer det aldrig att göra det i framtiden heller. Och kläder som du inte använder men behåller hindrar dig att se kläder som du faktiskt kan använda. Var sträng. Du ska ha extra plats i din garderob för framtida inköp när du är klar. Kom igen. You can do it!

vaskor
Spar bara kläder, väskor och skor som du tycker är riktigt snygga. Resten ryker!

3. Gruppera kläderna När du har rensat är det dags att gruppera dina plagg. Det kan man göra på lite olika sätt. Det vanligaste är att gruppera byxor, klänningar, kjolar, t-shirtar, underkläder mm för sig.

skoforvaring_sida_1_bild_0001
Sprid inte ut utan förvara samma klädes- eller skotyp på samma ställe. Klackskorna kan dessutom förvaras smart på insidan av garderobsdörren.

4. Förvara smart Nu gäller det att förvara dina kläder smart i garderoben, så att du lätt kan hitta det du söker och så att du kan skapa en ordning som håller länge. Därför ska du lägga lite tid på förvaringslösningarna i sig. Har du lådor ska du se till att dela av dem med hjälp av mindre behållare inuti lådan. På så sätt kan du dela upp dina underkläder, sockar, mm och få en bra överblick. Har du högt i tak och kan använda hela höjden kan du montera två klädstänger över varandra och på så sätt dubbla hängytan i garderoben. Sedan lägger du och hänger upp dina kläder efter grupperingen som du har gjort. Inom grupperingen kan du även hänga upp enligt färgskala så kan det bli ännu lättare att hitta och dessutom trivsamt för ögat.

tva-kladstanger
Dubbla klädstänger underlättar så mycket för ordningen i garderoben, jämfört med om du viker kläderna.

5. Behåll ordningen Nu har gjort det här stora jobbet med att rensa och organisera din garderob. Du vill väl behålla ordningen så länge det bara går? En förutsättning för detta är att lägga tillbaka var sak som du tar ur garderoben på rätt plats, d.v.s. platsen exempelvis klädesplagget fick när du organiserade om. Då kommer ordningen att hålla över tid!

omslagsbild
Paulinas bok ”Förvara smart”. Foto: Ulf Huett/Bokförlaget Semic

Tips! Du hittar fler smarta och inspirerande garderobslösningar hos Elfa som hjälper dig att komma iordning!

Elfa logo_ECBO