Hösten flyttar in i köket

Maträtter som mustiga grytor och heta soppor hör hösten till och har du odlat grönsaker i din egen trädgård är det hög tid att skörda. Nu flyttar uteköket helt enkelt in igen och Royal Design tipsar om bra redskap och fint pynt till det höstiga köket.

Bra redskap i köket är A och O

Se över redskapen i köket – finns det något som behövs bytas ut eller något som du saknar? Matlagning går mycket bättre och det är framför allt roligare om det finns bra köksredskap när maten ska lagas. Två saker som är värda att lägga en extra slant på är en bra stekpanna och ett set bra knivar. Det är två redskap som används ofta och som man märker stor skillnad på när de är riktigt bra!

Stekpanna, knivar, träredskap, grytvante & grytlapp från Per Morberg.

Servera i minigrytor

Minigrytor är bara så himla söta och dessa går att servera många olika maträtter i – som till exempel soppor, såser och potatisgratänger som serveras direkt till varje matgäst. Eller så kan man använda dem som små skålar till sådant som lingonsylt och grönsaker.

Minigrytor från Le Creuset.

Långkok

Äntligen är de mustiga grytornas tid här! Som gärna får stå på långkok – länge länge. Släng ned allt det goda som hör till en riktig höstgryta. Ett hett tips är att rosta några grönsaker som du sedan tillsätter i slutet – det förhöjer smaken. Kom bara ihåg att välj en stor gryta med hög kant för att få plats med allt det goda.

Gryta från Eva Zolo.

Brödbak till höstens alla måltider

Nybakt bröd är aldrig fel till söndagsfrukosten en gråmulen höstdag. Eller varför inte till den heta soppan på kvällen? Servera bröden i fina tygkorgar, som passar både för små frallor och långa baguetter då tygkorgen går att vika både upp eller ned.

Tygkorgar från Stelton.

En varm kopp te

Under denna kyliga årstid går det åt många koppar te, och varför inte koka upp tevattnet med stil? Med en vattenkittel slipper du också ännu en apparat med sladd att stå framme i köket. Denna plockar du lätt undan eller låter stå framme på spisen som en stilfull detalj. Finns att välja på i flera fina färger – bland annat rött, orange, blått, grått, vitt och svart.

Vattenkittel från Le Creuset.

Salt- och pepparkvarn

Att alltid ha salt och peppar nära till hands underlättar matlagningen. Då kan fina salt –och pepparkvarnar vara ett bra alternativ att ha dels precis intill spisen men också ståendes på matbordet. På just matbordet kan det passa fint med ett par lite lägre salt –och pepparkvarnar så de inte tar så stor plats.

Salt- och pepparkvarn från Peugeot.

Pynta fönsterna

Ett billigt sätt att få till en mysig höstkänsla i köket är att plocka in saker från naturen – så som kvistar och grenar. Placera dessa i vaser eller som här i förvaringsboxar av glas och pynta fönstren med. Det är också fint att plocka in grankottar och fylla dessa förvaringsboxar med. Ha också gärna några ljuslyktor som man kan tända när det vankas mat eller frukost för att höja mysfaktorn.

Förvaringsboxar från House Doctor.

Text: Ida Ahlstöm, Ida Inreder

På RoyalDesign.se finns mer än 100 000 produkter inom design, möbler, belysning och inredning för hela hemmet. Här hittar du både designklassiker och nya favoriter för alla rum!