Avsnitt 4: Arkitektritat hus – vad betyder det?

Inredaren och Robinson-deltagaren Mia Laaksonen från Göteborg har lyckats skapa ett vackert hem. När det är dags för försäljning vill spekulanterna köpa lägenheten möblerad. Den av Greta Grossman arkitektritade 50-talsvillan är den enda av sitt slag i Sverige. Nu säljer Jonas Asplin från Hudiksvall det unika glashuset. Håkan och Åse ska, efter 30 år i samma hus vid bästa läge längs vattnet i Karlskrona, flytta ett stenkast bort. Huset ägdes tidigare av en nära vän som plötsligt gått bort. Jonas och Camila har totalrenoverat ett 1700-talsstall i Djursholm.  De har skapat ett drömhem som de aldrig vill lämna.

Se avsnittet på TV4 Play

”Det har med helheten att göra”

Arkitektritat hus. Det låter så fint – men var innebär det egentligen? Finns det god och mindre god arkitektur? Vad är eftertraktat idag och hur ser morgondagens byggnader ut? Vi har pratat med två arkitekter som ger klarhet kring ämnet.

gg2
Interiören i Greta Grossmans klassiska arkitekturskapelse Villa Sundin. Se mer från huset i Dröm Dig Hem på TV4 Play.

För att kunna nysta i begreppet ”arkitektritat hus” börjar vi med att ställa den mest givna frågan: Är inte alla hus i någon mån arkitektritade? Enligt Anders Svensson, arkitekt på arkitektfirman Caselab, är det korta svaret nej.

– Begreppet används mest för villor och enfamiljshus, till skillnad från kataloghus som är byggda av bland annat byggmästare, berättar Anders.

Naturligtvis är även andra typer av byggnader ritade av arkitekter men dessa är relativt få. Jan Hardenborg, arkitekt på ETTELVA Arkitekter, berättar mer.

– Man uppskattar att cirka 30% av alla hus och byggnader, däribland bostäder, kommersiella fastigheter och offentliga byggnader, är skapade av en arkitekt. Resterande är ingenjörer, tekniker och övriga.

villa-sundin-1
Villa Sundin, ritad av Greta Grossman.

Vad ses som god och mindre god arkitektur gällande hus? Finns det någon konsensus bland arkitekter?

– Det finns ingen officiell definition, inte heller bland arkitekter, säger Anders, men det finns ett slags tyst samförstånd som man får genom att observera varandra. Generellt har det med helheten att göra, att få ihop estetik, funktion och teknik i relation till platsen och tiden.

Just miljön är något som Jan lägger vikt på.

– Bra arkitektur är vördnaden om detaljer och miljön. Byggnader och miljöer som folk uppskattar är oftast omsorgsfullt bearbetade med en arkitekts omsorg och vilja att skapa intressanta och uppskattade miljöer.

Vilka stilar anses vara klassiker idag? Vad uppskattar vi mest?

Anders menar att arkitekter generellt inte pratar om stil.

– Idag ritar arkitekter ofta minimalistiska skarpskurna hus. Husen som anses vara klassiker är de modernistiska husen byggda mellan 1920- och 1950-talet. Bostadsområdena kombinerade bra funktion med platsanpassning.

Som exempel på detta nämner Anders områden som Hägersten, Midsommarkransen och Gröndal i Stockholm.

Stjärnhusen i Gröndal, Stockholm. Bild: Holger.Ellgaard / Wikimedia Commons

– Tekniken var hållbar och man använde material som mur, tegel och puts.

Även Jan håller med om detta och nämner Gunnar Asplunds Stadsbiblioteket som ett exempel, men även lite nyare byggnader från 1970-talet som Kulturhuset och Filmhuset i Stockholm, båda ritade av arkitekt Peter Celsing.

Filmhuset i Stockholm. Bild: Holger.Ellgaard / Wikimedia Commons

Vilken stil från vår nutid kommer att anses vara klassiker i framtiden?

För Anders är svaret självklart.

– VM-Husene i Köpenhamn är ett exempel på en byggnad som nästan begär uppmärksamhet. Den är komplex, modern och har individualistiskt utformade lägenheter. Den fångar en tidsanda väldigt väl. Även den Allmänna bastun i Göteborg bör nämnas. Den är byggd av återvinningsmaterial och engagerade medborgare i processen att ta fram den, vilket ligger väldigt mycket i tiden.

Den Allmänna bastun i Göteborg, byggår 2015. Bild: Anders Svensson

Jan hävdar att det är en ännu nyare stil som kommer att anses vara klassiker.

– Arkitekt Gert Wingårdhs Aula till nya Karolinska kommer troligtvis bli klassiker.

Aulan i nya Karolinska, Stockholm. Bild: Holger.Ellgaard / Wikimedia Commons