Förvaring under sängen!

Hösten är här och en ny termin är igång. Sommarkläder ska bort, barnen har växt ur sina leksaker och förrådet svämmar över. Behovet av organisation är skriande. Känns det igen? Följ vår artikelserie där förvaringsexperten Paulina Draganja, som driver bloggen Förvaringsdrottningen, tipsar om hur du enkelt tar dig an rum för rum.

Du känner kanske att du inte ”har någon plats för dina grejer”. Men under sängen finns det massor med plats och för den trångbodde kan det vara en riktig förvaringsräddning. Under en 160-säng kan du få plats med inte mindre än sex lådor! Men det gäller att skaffa rätt förvaringslösningar och att tänka rätt.

paulina

1. Förslutningsbara lådor

Du kanske tänker att det blir dammigt under sängen? Precis så är det och just därför är det viktigt att lådorna är förslutningsbara. Då är det bara att damma av locken!

2. Lådor på hjul

För att det ska vara så smidigt som möjligt ska lådorna ska vara lätta att dra ut, speciellt om du har tänkt att förvara saker där som du behöver komma åt relativt ofta. Då blir det så mycket enklare om dessa lådor har hjul.

3. Viklock underlättar!

Har lådorna så kallat viklock, dvs ett lock som kan öppnas till hälften, så behöver du endast dra ut halva lådan för att kunna öppna den och komma åt innehållet i den. Det låter simpelt men kan spara en hel del bök.

sanglada

Exempel på två olika lådor som lämpar sig för smidig förvaring under sängen hittar du på Granit och Clas Ohlson. På min blogg Förvaringsdrottningen kan du läsa min jämförelse av dessa två, som är i två olika prisklasser. Båda två kräver ca 20 cm utrymme (på höjden) under sängen. Har du för lite plats kan du ju överväga att byta ut sängbenen till något högre ben.

Vad ska förvaras under sängen?

  • Ett tips på saker att förvara under sängen är presentpapper och tillbehör, såsom snören och kort, men kanske även sax och tejp om du äger flera. Då har du allt samlat på ett ställe och dessutom så löser du problemet med förvaring av just presentpapper, vilket brukar vara knepigt.pyssellada
  • Reserelaterade prylar kan också bo under sängen, dvs adaptrar, utländska valutor, badringar och resekort till barnen, bikinis, badhanddukar mm. Då har du allt samlat på ett ställe när det blir dags att packa, du skapar en bra överblick och det blir samtidigt som en enkel checklista för dig när du drar fram lådan.
  • Andra saker som du kan förvara under sängen är pyssel, extra lakan och handdukar, fotografier eller säsongskläder som du har lagt undan från din garderob.
omslagsbild
Paulinas bok ”Förvara smart”. Foto: Ulf Huett/Bokförlaget Semic

Tips! Du hittar fler smarta förvaringslösningar på Elfa som hjälper dig att komma iordning!

Elfa logo_ECBO