Smutsigt eller rent? Så förvarar du kläder i sovrummet

Vintern är här, höstkläder ska bort, hallen ser ut som ett bombnedslag och förrådet svämmar över. Känns det igen? Följ vår artikelserie där förvaringsexperten Paulina Draganja, med bloggen Förvaringsdrottningen, tipsar om hur du enkelt tar dig an rum för rum.

Rent eller smutsigt?

Hur förvarar man det som är för rent för tvättkorgen och för smutsigt för garderoben? Meningarna kan gå isär. Personligen tror jag stenhårt på att undvika all ”mellanlandning” av kläder. Jag resonerar så här: antingen är kläderna tillräckligt smutsiga för att behöva tvättas eller tillräckligt rena för att kunna hängas tillbaka i garderoben.

tvattkorgar
Känns kläderna smutsiga, lägg i tvättkorgen direkt! Märk upp tvättkorgarna för enkelhetens skull.

Därför: så fort du tar av dig dem så ska de antingen landa i tvättkorgen eller i garderoben. Aldrig på golvet eller stolen eller soffan eller någon annanstans. Jag lovar att det sparar ofantligt mycket tid som du kan lägga på roligare saker och dessutom får ditt hem att se mer välstädat ut.

Med det sagt så kan du tillhöra dem som tycker att det inte känns helt bekvämt att blanda helt rena kläder med sådana som du har använt. I så fall så kommer det tre snabba tips här:

Vädra först

Innan du hänger kläderna i garderoben – hänga ut dem på vädring först. På så sätt sparar du många tvättar och kläderna slits inte lika mycket. Dessutom är det bättre för miljön.

Häng upp på en krok eller lägg i en låda

 

kladhog
Undvik stora klädhögar! Förvara kläderna på ett smart sätt så känns ditt hem direkt mer organiserat.

Om det handlar om något enstaka plagg som du använder med jämna mellanrum, som exempelvis en kofta eller en sjal som du alltid tar på dig om du börjar frysa hemma, så kan du hänga upp dem på baksidan av en garderobsdörr eller kanske i en låda som du har avsatt för det ändamålet. Det kan vara en mellanväg om du inte vill blanda kläderna med de helt rena och ha dem relativt lättåtkomliga. På så sätt undviker du även att kläderna ligger på olika ställen i hemmet.

Använd klädstång

 

kladstang
En klädstång eller ställning i sovrum eller tvättstuga är perfekt för att förvara ”halvrena” kläder! Foto: Elfa

Alternativ två är en klädstång, eller klädställning. Den är perfekt om du vill använda samma kläder dagen därpå – bara att hänga upp på stången och så går det snabbare att klä på sig nästa dag. Eller kanske har du arbetskläder som du behöver hänga upp någonstans. En klädstång/ställning kan också vara perfekt att visa upp de allra finaste kläderna man har, som en snygg inredningsdetalj!

omslagsbild
Paulinas bok ”Förvara smart”. Foto: Ulf Huett/Bokförlaget Semic

Tips! Du hittar flera smarta garderobslösningar hos Elfa, som hjälper dig att komma iordning!

Elfa logo_ECBO