Hemmafix – hets eller frihet?

Från morföräldrarnas finrum, som knappt aldrig fick användas och framför allt inte ändras, till dagens renoveringshets där hemmen är i konstant förändring. Kan vi njuta av denna nyvunna frihet eller finns det en stress i att ständigt göra om hemma?

img_0270
Finrummet är ett minne blott. Idag vill vi göra alla rum fina – hela tiden.

Minns du dina far- och morföräldrars hem? Det gör vi på Even Steven. Vi minns hur det såg likadant ut år efter år och att varje detalj hade sin givna plats. Att köpa en ny möbel eller tapetsera om var onödigt – det funkade ju så bra som det var! Finrummet stod dammfritt och högtidligt, där fick man endast vistas vid högtidliga tillfällen. Hemmet var färdigställt och förutbestämt från första inflyttningsdagen, så här skulle vårt hem se ut! Den generationen var väl Folkhemmets soldater, och där ur kom också tesen att varje sak och rum hade sin givna funktion och existensberättigande. Den inlärda goda smaken med en rädsla att göra fel har kanske nu, två generationer senare, äntligen tvättats bort helt och antitesen har växt fram.

img_1775
Vi svenskar drivs numera av en ständig längtan efter att göra om våra hem.

En ny ”kan-själv”-generation!

Vi som är födda på sjuttiotalet har ju vaggats in i tron att vi kan göra vad vi vill, jobba med vad vi vill – det är bara att testa sig fram! Nu när vi är vuxna, bär vi kanske med oss känslan av frihet och oövervinnlighet in i våra hem, vi kan göra detta hem till vad vi vill, hur ofta vi vill?

img_9485
Frihet att kunna förändra – eller en stress över att vara tvungen?

Det vi tycker är underbart med det så kallade hemmafixet är tanken om att hemmet är föränderligt helt efter våra önskemål – en lyx som tidigare generationer inte upplevde. Vi inreder och renoverar efter humör, höjd inkomst, sänkt inkomst, fler barn, inspiration, årstid, behov, tristess eller ren och skär lust! Ängsligheten över just dålig smak är kanske inte så närvarande längre – men har den istället bytts ut mot ängsligheten över stagnation? Vi upplever det ibland som en puttrande stress över att det ska byggas och målas om – en renoveringshets!

img_1438

Må så vara. Det finns säkert en sådan, likväl som det finns stress och hets hos gemene man över vilken trend som helst. Det är svårt att keep up, det kan man ju skriva under på. Enligt en ny undersökning av Hornbach är varannan svensk i tagen att göra någon slags renovering av sitt hem – varje år! Även alla siffror från HUI, Handelns Utredningsinstitut, pekar bara uppåt när det kommer till byggbranschen. Och branschen har också anpassat sig till oss fixare de senaste tio åren. Det som tidigare var en miljö och ett sortiment främst riktat till yrkespersoner har det svängt om. Idag riktar sig byggvaruhusen mer till privatpersoner som vill skapa sitt eget drömhem. Så visst har det blivit lättare att ha kreativ höjd!

img_9552
Varannan svensk gör om sitt hem – varje år.

Njut – friheten är vår!

Låt oss släppa stressen och vara positiva i detta! Istället för att känna press, låt oss fokusera på hur underbart och härligt det är att känna oss fria att modelera och justera våra hem så som det oss behagar! Så som vi ser det så är det inte stressen som har ökat utan friheten. Det är väl kul att vi vill, vågar och kan! Och med den digitala utvecklingen behöver vi inte uppfinna hjulet själva, utan vi har alla idéer, lösningar och tips nära till hands. Tron på att vi kan och vågar själva lever starkare än någonsin. Och istället för att tycka det är jobbigt att vi gör om så mycket, tänk såhär: våra bostäder är ofta vårt livs största investering, och vem vill inte ta hand om sin investering? Så låt oss måla om i sovrummet vartannat år, låt oss klä om soffan i smaragdgrönt i vinter för att sedan bli vit igen till sommaren. Låt oss lacka om köksluckorna och binda lite macramé, skulle det inte också vara kul med en köksö?! Absolut – kan själv!

Text och foto:Even Steven Agenturer

img_8984