Tips till juldukningen

Det är hög tid att börja förbereda och planera inför alla eventuella julmiddagar. Se över porslin, bestick och glas så det finns till alla gäster och bestäm hur bordsdekorationen ska se ut. Royal Design ger här några värdefulla tips till juldukningen.

Blanda porslin

Ska du ha en stor julmiddag kan det ibland vara svårt att ha tillräckligt med porslin till alla gäster i samma serie. Då är det charmigt att blanda flera olika sorters porslin som matchar ihop med varandra. Har du till exempel tallrikar som är mönstrade och har lite olika färger i sig fungerar det fint att just plocka upp de färgerna i enfärgade tallrikar och skålar. Kolla om allt detta finns hemma eller be att få låna av någon av gästerna för att skapa en komplett juldukning.

Tallrikar och skålar från Rörstrand. Du finner servisen här.

Dofter på bordet

Glöm inte bort att placera ut juldoftande detaljer på bordet. Hasselnötter är både fina som dekoration och goda att mumsa på – häll till exempel ut en påse nötter på en bricka och ställ en vas i mitten med snittblommor i. Något annat som också doftar ljuvligt är kanelstänger. Dessa är fina att lägga som dekoration på servetterna tillsammans med en liten kvist lingonris.

Cremefärgade tallrikar och skålar från Rosenthal. Vit tallrik från Rörstrand. Bestick från Hardanger. Vinglas och vattenglas från Orrefors. Vas från Klong. Här är länken till allt fint i bilden ovan.

Julkulor som dekoration

Har du svårt att bestämma dig hur du ska dekorera bordet, eller ute i sista minuten? Plocka då fram några julkulor som blivit över till julgranspyntet eller så är det bara att knycka några fina som redan hänger i granen och lägga dem på bordet. Gå sedan ut och plocka grenar/kvistar som fallit från träden, lägg dem på bordet tillsammans med julkulorna och tänd ett par ljusstakar. Svårare än så behöver det inte att vara för att skapa en fin juldukning!

Bestick, champagneglas, vinglas, ljusstakar och julkulor från House Doctor. Här finns allt fint i bilden ovan.

Rött, grönt & vitt = säker kombination

En färgsättning som aldrig blir fel till juldukningen är rött, grönt och vitt. Dessa tre färger ger en mysig julkänsla. Den gröna färgen kan man även få från ett par grankvistar som läggs i mitten av bordet. Sedan passar det bra att duka med gröna dukar eller gröna/vita löpare som läggs längs med kortsidan av bordet och hänger ned vid varje sittplats.

Tallrikar och skålar från Lexington. Här hittar du dem!

Julservis

Det blir en väldigt stilren och klassisk dukning när det dukas med en hel servis i form av tallrikar, skålar, uppläggningsfat och muggar. En sådan servis kan bli en tradition att endast duka fram när det nalkas julmiddag. Ett stort plus får då vara om servisen har ett vackert julmotiv på porslinet för att förstärka känslan av att det är en julservis.

Servis från Royal Copenhagen. Här hittar du servisen.

Text: Ida Ahlstöm, Ida Inreder

På RoyalDesign.se finns mer än 100 000 produkter inom design, möbler, belysning och inredning för hela hemmet. Här hittar du både designklassiker och nya favoriter för alla rum!