Renoveringsobjektet – det nya svarta!

”Renoveringsbehov”. Det har tidigare inneburit att man kunnat fynda en nedgången bostad till relativt billig peng och på så sätt kunnat göra en s.k. bostadskarriär, framför allt i storstäderna. Men fyndchanserna är väl numera försvinnande få och renoveringsobjektet har flyttat in i finrummet. Even Steven funderar kring utvecklingen.

renovering1

Renoveringsobjekt. Fram till för ett par år sedan förde det tankarna till en halvsunkig lya som kostade jättebilligt. Hela lägenheten skulle blåsas ur, upp med den senaste mosaiken i badrummet, köpa påkostade vitvaror och inbyggt ljudsystem. En makeover från sump till ren och skär lyx för att sedan läggas ut till försäljning igen, nu sin nya skrud och förhoppningsvis säljas igen för en betydligt smaskigare summa. Idag är verkligheten en helt annan.

Renovering = självförverkligande?

renovering2

Idag är renoveringsobjektet något hett eftertraktat, som knappt går att få tag i längre. Allt fler mäklare väljer idag att omnämna objekt med renoveringsbehov som en ”renoveringschans” istället – och visst klingar det bättre i örat! Tillfället att få skapa det hem man alltid längtat efter, att få utlopp för sin egen kreativitet och designpassion. Och så bloggen förstås! Husen eller lägenheterna är numera egna sociala mediaprofiler, ja det startas mängder med bloggar eller instagramkonton där vi får följa hur renoveringsprojekten framlöper. Det är allt från gamla torp och lägenheter till kapell och skolor. Att stolt visa upp sitt slit, sin händighet och sina härliga projekt har på senare år blivit omåttligt populärt. Kök rivs ut och återuppstår stegvis, golv väljs, man stöter patrull men löser det på ett ännu bättre sätt! Allt medan vi nyfiket och påhejande tittar på genom våra skärmar – och ibland tillfrågas som läsare vad VI tycker. Vilket kakel skulle Vi välja? Vi suktar och inspireras.

renovering4

Inredning blir byggnadsvård

I de bästa av världar renoveras de gamla objekten varsamt och långsamt. Personligen så tycker vi på Even Steven att de är de mest intressanta att följa. Där den nya ägaren vill göra en insats för att inte bara renovera utan faktiskt också bevara och förvalta en bostad som har några år på nacken. Det finns en poäng i jakten på de rätta detaljerna och allt känns väldigt värdigt och vips har intresset för inredning har glidit över i byggnadsvård. Kanske har de rent av räddat byggnaden från ett förfall och rivning. Hatten av från oss.

renovering3

Vi lever i en brytningstid när nya, gamla, eviga och ny-gamla idéer kämpar om tolkningsföreträde. Det sägs att kulturkrockarnas tid är här och det kan verkligen appliceras på renoveringstrenden. Vi ser hur nytt och gammalt möts som aldrig förr, det är de bästa av världar om originaldetaljer kan bevaras samtidigt som vi placerar in high-tech-vitvaror.

renovering6

Ett sätt att väcka beundran?

Tanken slår oss också att detta kan vara en frukt av den trend vi läste om 2014 från trendspanarna på Kairos Future. ’The Return of the Dicipline’ kallade de den. De sa då att disciplin är det nya svarta. Om du är ung, smart och framgångsrik måste du ta hand om din kropp, träna ofta och pusha dig själv att gå över gränserna. En svensk klassiker eller en Ironman verkar vara det slutliga målet. Åtminstone bör du göra en maraton då och då. Det kräver disciplin. Och det ger oändligt mycket beundran, när man visar att man har vad som krävs i disciplin för att klara av både träningsmål OCH hela livspusslet. Som vi ser det så handlar det ibland mycket om det i renoveringsobjektens land också. Vill vi visa upp vårt fina hem eller vill vi visa vad duktiga och kompetenta och disciplinerade vi är?

Text och bild: Even Steven Agenturer