Påskdukning – Så får du till rätta påskkänslan!

Nu är snart påsken här – vårens härliga högtid för umgänge, middagar och fina vårdukningar. Royal Design bjuder på inspiration och tips om hur du får till ett riktigt härligt påskbord för dina nära och kära!

pask1
Vacker vårdukning med Kähler Hammershøi.

Traditionellt gult

Påsk associeras oftast med kycklingar, ägg, påskliljor och sol. Vill du ha en riktigt traditionsenlig påskdukning, fokusera på gult! En stilfullare dukning får du om du använder det gula endast till detaljer och dekoration och låter basen, till exempel bordsduken och porslinet, vara vit.

pask2
Ge bort hemmagjort påskgodis, här i glasskål från Rosendahl. Cocktailglas från Holmegaard och påskdukning från Arabia.

Påskliljor är en given dekoration i den gula påskdukningen. Ställ dem i krukor och buketter på bordet, eller strö ut dem över duken. Addera gärna lite grönt också för en vårigare känsla – murgröna till exempel gör sig fint på det dukade bordet. Ett tips är att pryda varje kuvert med en påsklilja – och kanske en liten ”give-away” i form av hemmagjort påskgodis!

pask3
Bordstabletter från Georg Jensen Damask. Påskägg från Royal Copenhagen.

Glada vårpasteller

En vårfräsch dukning med blomster och pudriga pasteller passar utmärkt till påskbordet. Dekorera med färgglatt godis och målade ägg!

pask4
Teema tallrik från iittala, påskägg från Royal Copenhagen, ugnsform och serveringsskålar Piccadilly från Sagaform och äggkoppar från Kähler Hammershøi.

Nordisk natur

Påskdukningen behöver förstås inte spraka av färg. En nedtonad dukning där du hämtar inspiration från den nordiska naturen kan ge minst lika mycket vårkänsla. Lägg en grå eller beige bordsduk i skrynkligt linne på bordet, eller om du faktiskt råkar ha har en snygg bordsskiva i naturfärgat trä, satsa på linneservetter istället!

Duka med naturmaterial som handgjord keramik, glas, kork och trä och dekorera med gröna kvistar och växter. Ett fågelbo av björkris blir en fin naturinspirerad påskdekoration som du snor ihop själv på ett litet kick!

pask5

Bildtext: Inspiration från Himla, Ernst Kirchsteiger, House Doctor och Lene Bjerre.

Äggkoppen i fokus

Under påsken får den annars så anonyma äggkoppen stå i centrum av dukningen. Matcha den med matservisen eller låt den sticka ut i en helt avvikande färg och stil. Om du inte vill ha ägg i äggkoppen, fyll den med godis eller plantera en liten vårlök i den!

pask6
Dukning från le Creuset.

Låt kreativiteten flöda

Att ställa fram färg, pennor och penslar så att alla middagsgästerna kan måla sina egna ägg är ett utmärkt sätt att komma i påskstämning – och ett bra knep för att få barnen att sitta kvar vid bordet under middagen!

pask7

Koppar och skål från Arabia.

På RoyalDesign.se finns mer än 100 000 produkter inom design, möbler, belysning och inredning för hela hemmet. Här hittar du både designklassiker och nya favoriter för alla rum!