Tre steg till vackrare trädgård med ljus

Torbjörn Eliasson är en internationellt uppmärksammad ljusdesigner som arbetar för White arkitekter och som anlitas flitigt för uppdrag i privata och offentliga miljöer. Här är några av hans stilsäkra tips för hur du kan skapa en rumslig känsla i trädgården med ljus.

Sätt fokus på en välkomnande entré

När du börjar planera din utebelysning – börja med entrén. Det ger ett gott första intryck och du själv får ett trevligt välkomnande när du kommer hem på kvällen. En vägglampa bredvid ytterdörren placeras bäst i ungefärlig ögonhöjd för att inte blända. Låt gärna ljuset spridas på både dörr och väggytor så känns platsen rymligare. Har du en större förstukvist eller däck kan det vara effektivt att belysa något föremål eller en vacker växt bredvid dörren. Med ett ljus som reflekteras på golv och väggar uppstår ett trevligt rum innan man kliver in i huset. Tänd gärna belysningen med en timer eller ljusrelä.

Skapa rumslighet vid entrén med skuggspel. Om ljuset får spridas över både dörr- och väggytor så känns platsen rymligare.

Gör uteplatsen ombonad – även i mörker

Uteplatsen är inte bara en yta att vistas på under soliga dagar och ljumma sommarkvällar – den är också en förlängning av såväl huset som trädgården. Genom att binda ihop och ljussätta de båda delarna kan du njuta av uteplatsen året runt.

Bygger du helt nytt är det bra att börja med att göra en ungefärlig plan för dragning av tomrör för framtida kablage och belysningar. Se också till att du kan styra ljuset på uteplatsen inifrån huset.

Om du har en stor uteplats kan det vara en god idé att skapa flera mindre rum med hjälp av ljus. Exempel på sådana kan vara en liten sittgrupp med ett cafébord och två stolar, ett stilleben med några växtlådor och vackra saker. Allesammans skapar de fina utblickar inifrån huset. Eller varför inte låta julgranen få sin naturliga plats utomhus istället för i vardagsrummet? En annan del av uteplatsen är den utsikt du har. Om den är vacker gäller det att vara rädd om den.

Skapa ombonade hörn – även när mörkret fallit. Genom att belysa buskaget i hörnet skapas rumslighet. Ljuset här kommer från markstrålkastare under buskaget. Träden är belysta av två små markstrålkastare vardera. Armaturerna är försedda med bländskydd och lågvoltshalogen som ger ett vitt ljus.

Lys upp dina vackraste träd och buskar

Genom att belysa träd och buskar på olika sätt kan du framkalla helt olika effekt. Först och främst bör du fundera på vad trädet eller busken har för karaktär. Är bladen smala eller breda, skira eller tjocka och läderartade? Står trädet i blom, har det vackra höstfärger eller grafiskt kala grenar? Du kan också framkalla olika upplevelse av samma träd genom att belysa det på olika sätt. Om det är ett träd med knotig stam och knöligt växtsätt kan du välja att förstärka detta med dramatisk och kontrastrik ljussättning eller att använda en mjuk ljussättning som framhäver volymen.

Ett träd blir ofta allra vackrast om man blandar två färgtemperaturer, till exempel vitt och varmtonat ljus från olika håll. Man kan också använda olika armaturer, där den ena ger ett bredstrålande ljus och den andra ett smalstrålande. Det får trädet att upplevas mer dynamiskt och tredimensionellt.

Tipsen är hämtade ur Belysningsboken – Så ljussätter du utomhus av Torbjörn Eliasson utgiven på Roos & Tegnér förlag.