Examen, picknick eller grillfest? Så fixar du fin sommardukning!

Med vår och sommar kommer också ofta festligheter och firanden som avlöser varandra. Kanske ska du fira en student, gifta dig eller anordna sommarens stora grillfest? Även en picknick på stranden eller fika i trädgården så blir det mycket trevligare med en fin dukning. Royal Design visar hur du fixar somrigaste dukningen för både semesterhäng och fest!

1
Somrig dukning från Rosendahl.

Tårtkalas och fika

Med sommaren kommer alla härliga fikastunder och tårtkalas utomhus. Duka upp till ett gammeldags kafferep i trädgården eller på uteplatsen med linneduk, tårtfat och riktig kaffeservis. Blått och vitt porslin är klassiskt och ger en härlig sommarkänsla. Mixa och matcha gärna från olika porslinsserier men håll samma färgton – superfint! Dekorera med några pioner, en blommande syrénkvist eller en stor bukett sommarblommor i en porslinskanna eller en vacker glasvas.

2
Blå och vita porslinklassiker från Rörstrand.

Picknick i det fria

Hur härligt det än låter att bara ligga och slappa i trädgården eller på uteplatsen hela semestern så är det oftast välkommet med lite miljöombyte. Packa ner lunchen eller eftermiddagsfikat i en picknickkorg – det är så mycket härligare att äta ute i det fria!

3
Porslinsmuggar i somriga färger från Royal Copenhagen.

För en trevligare picknickupplevelse, skippa papptallrikar och plastbestick! Satsa istället på matporslin som ligger stadigt på marken, riktiga bestick och tygservetter som inte blåser iväg. Tappa upp drycken på glasflaska eller varför inte i glasburk som du kan dricka direkt ur med sugrör? Servera termoskaffet i riktiga koppar som kan stå i gräset utan att välta. På en stor filt får alla plats utan att trängas, men varför inte stuva in en ihoprullad matta i bilen så får du ett stabilare underlag att duka på!

4
Flytta ner middagsbordet till stranden! Ihopfällbara möbler, facklor och eldkorg från House Doctor.

Examen och bröllop

Vid finare fester som bröllop och examen känns det extra viktigt med en stilfull och genomtänkt dukning. Dukningen ska ju nförmedla känslan av att det är något riktigt speciellt man firar och den får gärna ha personliga inslag.

5
Romantisk festdukning från Royal Copenhagen.

Börja med att bestämma färgtema så blir dukningen både snyggare och lättare att få till. Låt en vacker linneduk vara basen och dekorera utefter festens karaktär. Med en kuverttallrik under de andra tallrikarna, serveringsfat i flera våningar och en champagnekylare på bordet blir dukningen extra festlig. Blommor tillför liv och skapar både romantik och sommarkänsla – men tänk på att stora och höga blomsterarrangemang kan skymma sikten och försvåra konveration mellan gästerna. Ett tips är att dekorera med blommor direkt på duken. Fina girlanger får du om du klipper av stjälkarna på exempelvis nejlikor och trär upp dem på en tråd. Levande ljus sätter pricken över i:et när det gäller feststämningen. Blanda klassiska ljusstakar i silver eller guld med vackra ljuslyktor i glas.

6
Festdukning i stilfull färgkombo från Iittala.

Älskade grillfest

Vi svenskar älskar ju att grilla på sommaren! På grillfesten står maten och grillen i fokus, så också när det gäller dukningen. Dra fram grillen till bordet så att även grillmästaren kan delta i umgänget. Alternativt placerar du ut ett par bordsgrillar på bordet. Ställ fram stora serveringsfat med olika bitar av kött, fisk, skaldjur och grönsaker och låt gästerna själva kombinera ihop grillspett med sådant de gillar. En fräsch sommarsallad är inte bara gott till grillat utan blir också ett fint inslag i dukningen. Duka med rejäla mattallrikar och riktiga grillbestick och bunkra upp med filtar och ljuslyktor för en lång festkväll.

7
Grilldukning från Eva Solo.
8
Juicebehållare från House Doctor.

Servera måltidsdryck eller drinkar i en stor juicebehållare med kran, tillsammans med mycket is och skivade frukter eller bär. Att ställa behållaren på ett litet bord vid sidan av inbjuder till mingel mellan gästerna när det är dags att fylla på glasen.

9
Dukningsinspiration från Royal Copenhagen.

Festbelysning ett måste

Bevara feststämningen långt in på sommarnatten med ljusslingor och lyktor. Använd dem som bordsdekoration eller häng dem över bordet i eller mellan ett par träd.

10
Lanternor och ljusslinga från House Doctor.

RoyalDesign.se finns mer än 100 000 produkter inom design, möbler, belysning och inredning för hela hemmet. Här hittar du både designklassiker och nya favoriter för alla rum och uterum!